Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Με λαστιχένιες σφαίρες έδιωξαν εργάτες από χρυσωρυχείο

Με λαστιχένιες σφαίρες έδιωξαν εργάτες από χρυσωρυχείο

Σφαίρες με περίβλημα από καουτσούκ χρησιμοποίησε η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής προκειμένου να διαλύσει συγκέντρωση εργατών που διαδήλωναν σε χρυσωρυχείο της εταιρείας Harmony Gold δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, στο τελευταίο επεισόδιο της αναταραχής στον τομέα των μεταλλείων της χώρας.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας Χενρίκα Μπάστερφιλντ δήλωσε πως η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο ορυχείο του Κουσασαλέθου, έπειτα από την απόλυση περίπου 600 εργατών διότι είχαν συμμετάσχει σε παράνομη απεργία.

«Η ασφάλεια των ορυχείων και η αστυνομία βρίσκονται επί τόπου προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το πλήθος», είπε η ίδια, προσθέτοντας πως πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν στα επεισόδια.

Η Harmony εξάλλου ανακοίνωσε πως το Κουσασαλέθου, που βρίσκεται στην Κάρλετονβιλ, περίπου 65 χλμ. από το Γιοχάνεσμπουργκ κλείνει σήμερα για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, μία ημέρα νωρίτερα από το πρόγραμμα.

Η σημερινή διαμαρτυρία συμπίπτει με την ολοκλήρωση του συνεδρίου του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), που συμφώνησε στην απόφαση να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος επί των κερδών των ορυχείων, τα οποία αντιμετωπίζουν επίσης διαμαρτυρίες των εργατών, κυρίως με μισθολογικά αιτήματα, και γενικότερα αύξηση του κόστους παραγωγής.

Μολαταύτα, το συνέδριο του ANC δεν έκανε δεκτή την πρόταση της αριστερής πτέρυγάς του για εθνικοποίηση των ορυχείων. Η απόφαση αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές.

Εξάλλου, στην εθνική του συνδιάσκεψη το ANC, πέρα από το ότι επανεξέλεξε στην ηγεσία του τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, ανέδειξε ως αντιπρόεδρό του τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία Σίριλ Ραμαφόσα –δεύτερο πλουσιότερο μαύρο στη Νότιο Αφρική και πρώην ηγέτη των μεταλλωρύχων– με την ελπίδα πως η εκλογή του, αφ’ ενός θα ενθαρρύνει τους επενδυτές και αφ’ ετέρου ευνοήσει την προσέγγιση με τα συνδικάτα, που αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα του κόμματος.

Διαβάστε

Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των μεταλλωρύχων η εταιρεία τους καλεί να επιστρέψουν στη δουλειά!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε