Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Με προβλήματα ύπνου καλούνται να επιβάλλουν το νόμο

Με προβλήματα ύπνου καλούνται να επιβάλλουν το νόμο

Οι αστυνομικοί πάσχουν από υπνική άπνοια, αϋπνίες ή διαταραχές των βιορυθμών που συνδέονται με τη νυχτερινή εργασία.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς και Καναδούς αστυνομικούς αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους, την απόδοσή τους στη δουλειά και την ασφάλεια όχι μόνο των ίδιων αλλά και των πολιτών, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι αστυνομικοί πάσχουν από υπνική άπνοια, αϋπνίες ή διαταραχές των βιορυθμών που συνδέονται με τη νυχτερινή εργασία, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA) με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου.

Στο σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι 50 με 70 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και οι περισσότεροι τα αγνοούν ή δεν ακολουθούν κάποια θεραπεία.

“Οι αστυνομικοί συχνά δουλεύουν πολλές ώρες συνεχόμενα, κάτι που σε άλλα επαγγέλματα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διάπραξης λαθών, τραυματισμών ή ατυχημάτων”, τονίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία –μέχρι το 2003– ολοένα και περισσότεροι αστυνομικοί σκοτώνονται σε δυστυχήματα λόγω της κούρασης που αισθάνονται και η οποία πιθανότατα οφείλεται σε έλλειψη ύπνου ή σε ύπνο κακής ποιότητας.

Ο Δρ. Σάντα Ρατζαρατνάμ, ειδικός σε θέματα ύπνου από τη Βοστόνη, ήταν επικεφαλής της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 4.957 αστυνομικοί από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στο 40,4% από αυτούς διαγνώστηκε πρόβλημα ύπνου. Στο 33,6% των περιπτώσεων επρόκειτο για άπνοια. Οι αστυνομικοί υποφέρουν επίσης από αϋπνία (6,5%) και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη νυχτερινή εργασία (14,5%).

Η έρευνα έδειξε ότι τα προβλήματα ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο και για άλλα προβλήματα υγείας. Έτσι, για παράδειγμα, το 10,7% όσων έχουν προβλήματα ύπνου είπαν ότι πάσχουν και από κατάθλιψη ενώ απ’ όσους κοιμούνται κανονικά κατάθλιψη παρουσιάζει μόνο το 4,4%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε