Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Με ρυθμούς… χελώνας η βοήθεια στους πλημμυροπαθείς Πακιστανούς

Την οργή των Πακιστανών έχει προκαλέσει η αργοπορία που σημειώνεται στην αθρωπιστική βοήθεια.

Οι πλημμυροπαθείς του Πακιστάν έκλεισαν ένα δρόμο απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους προσφέρει βοήθεια, την ώρα που οι οργανισμοί αρωγής προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει πολύ αργά, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς καθαρό νερό, φαγητό και κατάλυμα. Δεκάδες πολίτες κρατώντας ξύλα προσπάθησαν να κλείσουν το δρόμο έξω από τη Σουκούρ, μία μεγάλη πόλη στην επαρχία Σιντ, έβαλαν φωτιά σε άχυρα και απείλησαν να επιτεθούν στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Εκατοντάδες χωριά στο Πακιστάν έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο και χιλιάδες άστεγοι έχουν αναγκαστεί να ζουν σε σκηνές στην άκρη του δρόμου. Παρόλα αυτά η βοήθεια που έρχεται δεν είναι αρκετή. Να εξομαλύνει την κατάσταση επιχειρεί το ΝΑΤΟ, με τη δημιουργία μιας «εναέριας γέφυρας», αφού αρκετές περιοχές παραμένουν απρόσιτες μέσω του οδικού δικτύου και μόνο τα ελικόπτερα μπορούν να διανείμουν την βοήθεια.

Εξαιτίας της καθυστέρησης στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς, χιλιάδες άτομα στα μεγάλα αστικά κέντρα του Πακιστάν βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Oxfam στο Πακιστάν, “κοινότητες έχουν άμεση ανάγκη από καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, όμως οι πόροι που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών”. Η περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 3,5 εκατομμυρίων παιδιών.

Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δώσει χρηματική βοήθεια 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση του Πακιστάν.

Στο μεταξύ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι σήμερα θα σταματήσουν για λίγο οι βροχές. “Στην Πουντζάμπ τα νερά του ποταμού υποχωρούν, ενώ τις επόμενες 4 με 5 ημέρες θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να προκαλέσουν νέες πλημμύρες”, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Καμάρ-ουζ-Ζαμάν Σόντρι, γενικός διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε