Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Με τραίνο στην Κίνα ο πρόεδρος της Β.Κορέας

Η γέφυρα της Φιλίας άνοιξε και παλί. Απο εκεί πιστεύετε ότι πέρασε το τραίνο του προέδρου της Β.Κορέας. ΦΩΤΟ REUTERS
Η γέφυρα της Φιλίας άνοιξε και παλί. Απο εκεί πιστεύετε ότι πέρασε το τραίνο του προέδρου της Β.Κορέας. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο βορειοκορεάτης πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ιλ έφθασε σήμερα τα ξημερώματα στην Κίνα, με έναν από τους θωρακισμένους σιδηροδρομικούς του συρμούς.

 

Αυτό επιβεβαίωσε στέλεχος του κινεζικού γραφείου τουρισμού, στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Γιονχάπ, επικαλούμενο πηγές στη Σεούλ και το Πεκίνο.
 
«Επιβεβαιώσαμε την άφιξη ενός ειδικού τραίνου στο Νταντόνγκ και πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό να βρίσκεται μέσα ο βορειοκορεάτης πρόεδρος», τόνισε το ίδιο στέλεχος σύμφωνα με το Γιονχάπ.
 
«Νωρίτερα είχαμε λάβει οδηγία από το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας και το στρατό, που μας ζητούσε να σταματήσει κάθε τουριστική δραστηριότητα στη διάρκεια του πρωϊνού», τόνισε η ίδια πηγή.
«Η γέφυρα (της Φιλίας, που ενώνει την Κίνα με τα Βόρειο Κορέα) έχει ξανανοίξει και η αστυνομία δεν εμποδίζει πλέον την είσοδο», πρόσθεσε.
 
Περίπου 200 κινέζοι αστυνομικοί έλαβαν θέσεις γύρω από τον σταθμό της μεθοριακής πόλης Νταντόνγκ. Το τραίνο, που αποτελείται από 17 οχήματα, διέσχισε τη μεθόριο στις 05.20 (00.20, ώρα Ελλάδος) και κατευθύνθηκε προς την παράκτια πόλη Νταλιάν, με τελικό προορισμό το Πεκίνο.
 
Νωρίτερα, το πρακτορείο είχε κάνει λόγο για πιθανή επίσκεψη του Κιμ στην Κίνα, βασιζόμενο σε μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές. Ο Κιμ, που αποφεύγει επιμελώς -από τον φόβο μήπως καταρριφθεί-να ταξιδεύει με αεροσκάφος, είχε μεταβεί σιδηροδρομικώς στην Κίνα το 2000, το 2001, το 2004 και το 2006.
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κίνα θα επωφελείτο από την επίσκεψη του Κιμ για να πεισθεί αυτός να επιστρέψει στην τράπεζα των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε