weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι συγγενείς των μεταλλωρύχων νέο γεωτρύπανο

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι συγγενείς των μεταλλωρύχων νέο γεωτρύπανο | Newsit.gr

Οι οικογένειες των μεταλλωρύχων χειροκρότησαν όταν έφτασε το φορτηγό με το νέο μηχάνημα, το οποίο από αύριο Κυριακή θα διευρύνει από 12 σε 30 εκατοστά έναν από τους αγωγούς μέσω των οποιών ανεφοδιάζονται οι παγιδευμένοι, ώστε να μπορούν να περάσουν μεγαλύτερα αντικείμενα.

Το μηχάνημα αυτό, το «T 30» είναι ισχυρότερο αλλά λιγότερο γρήγορο από το «Strata 950», το τεράστιο γεωτρύπανο που ανοίγει από τη Δευτέρα το φρεάτιο διάσωσης μήκους 702 μέτρων και πλάτους 66 εκατοστών, από το οποίο θα βγουν ένας-ένας οι μεταλλωρύχοι.

Το νέο μηχάνημα γεώτηρησης θα διευρύνει επί δύο μήνες έναν αγωγό που έχει ήδη ανοίξει και αργότερα οι μηχανικοί θα εξετάσουν τη δυνατότητα να τον διευρύνουν ακόμη περισσότερο ώστε να χρησιμοποιηθεί για ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης, ένα Σχέδιο Β, έγινε γνωστό από τους μηχανικούς.

Ο Πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα αποκάλυψε πως οι αρχές έχουν επίσης «ένα τρίτο σχέδιο, το οποίο αποκαλέσαμε Σχέδιο Γ, με τη βοήθεια ενός πετρελαϊκού γεωτρύπανου. Η εγκατάστασή του χρειάζεται μια βάση μεγάλη όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο και θα αρχίσει πριν από τις 18 Σεπτεμβρίου να ανοίγει ένα νέο φρεάτιο».

«Η προθεσμία των τριών με τέσσερις μήνες για τη διάσωση εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε ο αρχιμηχανικός Αντρέ Σουγκαρέ.

Μια αποστολή ειδικών της NASA, που έφτασε στο Σαν Χοσέ για να βοηθήσει στη διάσωση, έκανε μια σειρά συστάσεων για τους μεταλλωρύσχους, ανάμεσα στις οποίες είναι να τους εξασφαλιστεί μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D για να αντισταθμιστεί «η απουσία ηλιακού φωτός που τους εμποδίζει να παράγουν αυτή τη βιταμίνη», ένα φαινόμενο παρόμοιο μ’ αυτό που παρατηρείται στους αστροναύτες στο διάστημα.

Η περίπτωση των 33 μεταλλωρύχων «είναι χωρίς προηγούμενο, λόγω του βάθους στο οποίο βρίσκονται, του χρόνου που έχουν επιβιώσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής των ειδικών της NASA Μάικλ Ντάνκαν. Εξαιτίας αυτού, η ομάδα των Χιλιανών κατά κάποιο τρόπο «γράφει ένα καινούριο βιβλίο» γι’ αυτό τον τύπο των επιχειρήσεων.

Όμως επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, «θα χρειαστεί πολλή δουλειά» για να κατασκευαστεί ο θαλαμίσκος που θα ανεβάσει τους άνδρες έναν-έναν, δήλωσε ο δρ. Ντάνκαν. «Δεν υπάρχει διαθέσιμος θαλαμίσκος (…) θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας προσαρμοσμένος στις συνθήκες. Υπάρχουν οι περιορισμοί του μεγέθους, της διαμέτρου του φρεατίου».

Χθες Παρασκευή εγκαταστάθηκε ένα σύστημα επικοινωνίας μέσω οπτικής ίνας. Θα επιτρέψει στους ανθρακωρύχους να έχουν ένα είδος ιδιωτικής οπτικής επαφής με τις οικογένειές τους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάναλικ. Την Τρίτη, χάρη σ’ αυτό το καλώδιο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν απ’ ευθείας το φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Χιλή και την Ουκρανία, «ταυτόχρονα με όλους τους Χιλιανούς», ανακοίνωσε ο Πινιέρα.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, το συνδικάτο του Λα Εσκοντίντα, του μεγαλύτερου ορυχείου χαλκού του κόσμου στη βόρεια Χιλή, έδωσε χθες μια επιταγή 676.000 πέσος (1.030 ευρώ) σε καθεμιά από τις 33 οικογένειες.

#TAGS MM