Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μεγάλη αντιφασιστική πορεία στην Ιταλία

Ιταλία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ

Μαζική πορεία οργανώθηκε σήμερα στο Κόμο, έξω από το Μιλάνο, κατά της επανεμφάνισης νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων στην Ιταλία.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του ιταλικού κεντροαριστερού κόμματος, την οποία στηρίζουν το συνδικάτο Cgil, το αριστερό κίνημα «Άρθρο Ένα, προοδευτικοί και δημοκράτες» και ο Anpi, ο σύνδεσμος που απαρτίζεται από τους αντάρτες που συνέβαλαν στην πτώση του φασιστικού καθεστώτος.

Επιθέσεις νεοναζί

Η κινητοποίηση αποτελεί αντίδραση στην πρόσφατη εισβολή νεοναζί σε εθελοντική οργάνωση του Κόμο, όπως και στην επίθεση με καπνογόνα κατά των γραφείων της εφημερίδας La Repubblica, στην Ρώμη. Χθες βράδυ, παράλληλα, αριστερός συνδικαλιστής κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση με ρόπαλο, από ακροδεξιούς νέους που βρίσκονταν σε υπαίθρια, χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ δημοσιογράφος της La Repubblica, πριν λίγες ώρες, έγινε στόχος απειλητικών μηνυμάτων, από νεοφασίστες, μέσω διαδικτύου.

Tην αντιφασιστική πορεία του Κόμο θέλησαν να στηρίξουν και οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ η επικεφαλής του συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο, τόνισε ότι «η επανασύσταση φασιστικών οργανώσεων απαγορεύεται ρητά από το ιταλικό Σύνταγμα, και το όλο φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπισθεί, άμεσα, με την πρέπουσα σοβαρότητα».

Δεν συμμετείχε το κίνημα Πέντε Αστέρων

Το κίνημα Πέντε Αστέρων δεν θέλησε να πάρει μέρος στην σημερινή πορεία και ο υποψήφιος πρωθυπουργός του, Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε ότι η πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί τάσσεται σαφώς κατά του νεοφασιστικού και νεοναζιστικού εξτρεμισμού, αλλά δεν εννοεί να συμμετάσχει σε πρωτοβουλία που εκμεταλλεύεται, με πολιτική σκοπιμότητα, το Δημοκρατικό Κόμμα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις