Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μεγάλη διαδήλωση στην Ουώσινγκτον για την 7η επέτειο του πολέμου στο Ιράκ

Μεγάλη διαδήλωση στην Ουώσινγκτον για την 7η επέτειο του πολέμου στο Ιράκ

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, στην έβδομη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, γεγονός που τα περισσότερα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ αγνόησαν.

Καθώς ο Εθνικός Μαραθώνιος των διαδηλωτών έφθασε στην πόλη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά το μεσημέρι έξω από το Λευκό Οίκο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα για το τεράστιο κόστος του πολέμου σε χρήμα και ανθρώπινες ζωές, και καταδικάζοντας τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την εξόντωση εχθρών των ΗΠΑ.

Υπό το βλέμμα ένστολων αστυνομικών, που είχαν ισχυρή αλλά διακριτική παρουσία, διαδηλωτές μετέφεραν φέρετρα με τις σημαίες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, που συμβόλιζαν τους θανάτους αμάχων από τους πολέμους στις δύο χώρες.

“Οι πολιτικές του [προέδρου Μπαράκ] Ομπάμα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν είναι εξ ίσου εγκληματικές με εκείνες του [πρώην προέδρου, Τζορτζ Ου.] Μπους”, είπε ο Μάθις Σιρού, 26 ετών, μέλος της οργάνωσης Βετεράνοι του Πολέμου του Ιράκ Κατά του Πολέμου, αναφερόμενος στη συνέχιση των συγκρούσεων στα δύο αυτά μέτωπα που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.”Η μηχανή των ΗΠΑ παράγει πόλεμο ανεξαρτήτως του ποιος είναι πρόεδρος. Σκοτώνουμε αθώους”, πρόσθεσε.

Ο Λάρι Σάιβερσον, 61 ετών, κρατούσε μια φωτογραφία του γιου του, Μπράντεν, ο οποίος έχει σταλεί στο Αφγανιστάν. “Είμαι εδώ για να θυμίσω στους Αμερικανούς ότι δυο πόλεμοι συνεχίζονται”, είπε.

Αλλά παρά την πολύχρωμη, θορυβώδη διαδήλωση, ελάχιστη σημασία δόθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ στη χώρα στη χθεσινή επέτειο. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το γεγονός εν τάχει, και επικεντρώθηκαν στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα κρίνει εάν θα εγκριθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με το icasualties.org, στο Ιράκ από τον Μάρτιο του 2003 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.385 στρατιώτες· άλλοι 1.024 έχουν σκοτωθεί από το 2001 στο Αφγανιστάν.

Ρεπορτάζ του AP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε