Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Μεγάλη νίκη της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα

Στην Κωνσταντινούπολη επόμενη συνάντηση των μεγάλων δυνάμεων για τα πυρηνικά του Ιράν. Αναβαθμίζει το ρόλο της η Τουρκία ως “παίκτης” μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο μελλοντικές συναντήσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του να διεξαχθούν στην Τουρκία, έπειτα από αυτή που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Ελβετία ή την Αυστρία από την Κάθριν Άστον, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να χρησιμεύσει για μία δεύτερη συνάντηση στη σειρά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι. “Όμως η γενική συναίνεση είναι πως η πρώτη συνάντηση θα διεξαχθεί στην κεντρική Ευρώπη”.

Η Άστον πρότεινε στο Ιράν μια συνάντηση στις 5 Δεκεμβρίου, εξ ονόματος των έξι δυνάμεων που παρακολουθούν τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις επιθυμεί όπως η πρώτη συνάντηση γίνει “κάπου στην Ευρώπη” και πρότεινε την Ελβετία ή την Αυστρία, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Το Ιράν είχε προτείνει αυτήν την εβδομάδα οι συνομιλίες να διεξαχθούν στην Τουρκία. Την άνοιξη, η Τουρκία και η Βραζιλία κατέληξαν σε συμφωνία με το Ιράν για μία ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου, πρόταση που απορρίφθηκε στη συνέχεια από τις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε