Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή από τη διαρροή αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή από τη διαρροή αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

Για σοβαρό ατύχημα κάνει λόγο η Greenpeace που πήρε δείγματα από τα νερά. Διαψεύδει η εταιρεία οτι πρόκειται για πετρέλαιο.

Ένας από τους επιστήμονες που έστειλε η Greenpeace με σκάφος της κοντά στην πετρελαϊκή εξέδρα Elgin, όπου έχει σημειωθεί σημαντική διαρροή φυσικού αερίου, διαβεβαίωσε πως υπάρχει “πολύ πετρέλαιο” στη θαλάσσια αυτή περιοχή και πως πρόκειται “πραγματικά για ένα σοβαρό ατύχημα”.

“Βρισκόμαστε στη μέση ενός ελαιώδους ιριδίζοντος στρώματος. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα πετρελαίου πάνω στο νερό. Υπάρχει παντού. Έχει πολλά χιλιόμετρα μήκος και θα έλεγα πολλές εκατοντάδες πλάτος”, πρόσθεσε.

Η Greenpeace πήρε δείγματα από το νερό και τον αέρα, για να τα διαβιβάσει σ’ ένα εργαστήριο για να προσδιοριστεί επακριβώς “τι είναι αυτός ο ιριδισμός”, δήλωσε ακόμη ο επιστήμονας.

Η Total από την πλευρά της διέψευσε ότι υπάρχει πετρέλαιο: “πρόκειται για συμπυκνώματα αερίου, που είναι συμπυκνώματα ελαφρά τα οποία δεν δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο για τα θαλάσσια πτηνά ή για την υπόλοιπη άγρια ζωή”, δήλωσε μια εκπρόσωπος.

Αμέσως μετά την ανακάλυψη της διαρροής στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 240 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σκωτίας, πριν από οκτώ ημέρες, η Total είχε ανακοινώσει πως, όταν αυτή σημειώθηκε, διέφυγε πρώτα υγρό, προκαλώντας το σχηματισμό ενός λεπτού στρώματος υδρογονανθράκων επιφάνειας περίπου 12 τετρ. χιλιομέτρων. Όμως αυτό το συμπύκνωμα πρόκειται, σύμφωνα με την εταιρεία, να εξατμιστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε