Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Μείωσε το έλλειμμά της η Πορτογαλία

Μείωσε το έλλειμμά της η Πορτογαλία

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας μειώθηκε σε 5,6% του ΑΕΠ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2012, έναντι 6,7% που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτου Στατιστικών.

Η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους στο πλαίσιο του σχεδίου χρηματοπιστωτικής βοήθειας που της χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011 από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

“Στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2012, οι ανάγκες χρηματοδότησης των δημόσιων διοικήσεων ανέρχονταν στο 5,6% του ΑΕΠ, έναντι 6,7% την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά”, επισημαίνει το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Η βελτίωση αυτή οφείλεται σε μια πιο μεγάλη μείωση των δαπανών (-5,6% σε ένα έτος) απ’ ό,τι των εσόδων του κράτους, τα οποία μειώθηκαν επίσης (-3,4%) σε ένα πλαίσιο μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ανεργίας που φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.
   
Οι δαπάνες για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των οποίων καταργήθηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός, μειώθηκαν κατά 13,3%, ενώ οι κοινωνικές συνεισφορές έπεσαν κατά 6,8%, διευκρινίζει επίσης το INE στην ανακοίνωσή του.

Τον Σεπτέμβριο, η τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) δέχθηκε να αμβλύνει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, από 4,5 σε 5% του ΑΕΠ φέτος, και στη συνέχεια από 3 σε 4,5% το ερχόμενο έτος.

Διαβάστε

Αποφασισμένη να μειώσει το έλλειμμα η Πορτογαλία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε