Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μεξικό: Αγωνία για την υπόθεση της 37χρονης γαλλίδας που παραμένει φυλακισμένη

Μεξικό: Αγωνία για την υπόθεση της 37χρονης γαλλίδας που παραμένει φυλακισμένη

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού απέρριψε την πρόταση για την άμεση απελευθέρωση της Γαλλίδας Φλοράνς Κασέ.

Δύο από τους δικαστές ψήφισαν υπέρ της αποφυλάκισης της Γαλλίδας, δύο υπέρ την επανάληψης της δίκης της και ένας εναντίον, ενώ έπρεπε τουλάχιστον τρεις από τους πέντε δικαστές να εγκρίνουν την εισήγηση του δικαστή ώστε να αποφυλακισθεί η Φλοράνς Κασέ.

Ωστόσο ορίστηκε νέος εισηγητής και συγκεκριμένα πρόκειται για την δικαστής Ολγα Σάντσες Κορντέρο, η οποία ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισης της Φλοράνς Κασέ σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Θα παρουσιάσει την εισήγησή της λαμβάνοντας υπ΄όψιν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της πρώτης εισήγησης. Δεν έχει δοθεί προθεσμία για την κατάθεση της εισήγησης, αλλά θεωρείται ότι η διαδικασία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι διατηρεί τις ελπίδες του για μία θετική έκβαση της υπόθεσης.”Υπάρχουν ελπίδες, διότι οι δικαστές παραδέχθηκαν ότι δεν διεξήχθη μία πραγματική και δίκαιη δίκη” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της Φρανκ Μπερτόν, τέσσερις από τους πέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναγνώρισαν ότι η δίκη της Φλοράνς Κασέ υπήρξε ελλιπής.

Η Φλοράνς Κασέ συνελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου 2005 μαζί με τον τότε σύντροφό της Ισραέλ Βαγιάρτα, ο οποίος κατηγορείται ότι ως αρχηγός της συμμορίας των Los Zodiacos για πλήθος απαγωγών και μία δολοφονία.

Στις 9 Δεκεμβρίου η μεξικανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη σκηνοθετημένη σύλληψη της Φλοράνς και του Ισραέλ και την παράλληλη απελευθέρωση τριών από τους ομήρους. Τα γεγονότα παρουσιάσθηκαν ως γεγονότα που γυρίσθηκαν απευθείας.

Η 37χρονη Γαλλίδα καταδικάσθηκε με τρεις διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις σε κάθειρξη 60 ετών. Υπέβαλε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από έναν χρόνο, έπειτα από την απόρριψη της έφεσής της από το εφετείο.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού Αρτούρο Σαλντιβάρ ζήτησε, στην εισήγηση που απορρίφθηκε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο, την “άμεση και πλήρη” απελευθέρωση της Φλοράνς Κασέ, εξαιτίας πλήθους παραβάσεων στη δικαστική διαδικασία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε