Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μεξικό: Οσμή θανάτου παντού – Χάνονται οι ελπίδες για επιζώντες

Μεξικό: Οσμή θανάτου παντού – Χάνονται οι ελπίδες για επιζώντες

Οι έρευνες επαναλήφθηκαν το Σάββατο για να εντοπιστούν κι οι τελευταίοι επιζώντες του σεισμού των 7,1 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 305 ανθρώπων – σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών – πριν από τέσσερις ημέρες, έπειτα από τη διακοπή τους εξαιτίας μιας νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης η οποία, για άλλη μια φορά, έβγαλε στον δρόμο τους πολίτες.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης επαναλήφθηκαν σε τουλάχιστον πέντε τοποθεσίες στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον δήμο.

Αγωνιούν οικογένειες

Ο Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, ανέφερε ότι περίπου τριάντα άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται αγνοούμενοι και διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι «η προτεραιότητα» είναι «να συνεχιστούν οι έρευνες και οι διασώσεις».

Όμως οι οικογένειες που αγωνιούν και τα μέλη των σωστικών συνεργείων, συχνά με δάκρυα στα μάτια, αναγκάστηκαν να περιμένουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ώρες πριν ξαναρχίσουν οι έρευνες, εξαιτίας του σεισμού 6,1 βαθμών που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 (15:53 ώρα Ελλάδας) στην Πολιτεία Οαχάκα, στο νότιο Μεξικό.

Ο νέος σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές

Ο νέος σεισμός, το επίκεντρο του οποίου ήταν πολύ πιο μακριά από την πρωτεύουσα από ό,τι εκείνο της δόνησης της 19ης Σεπτεμβρίου, έγινε αισθητός στην πόλη αλλά η Πολιτική Προστασία διαβεβαίωσε ότι δεν προκάλεσε ζημιές.

Στο νότιο τμήμα της χώρας, που ήδη είχε χτυπηθεί την 7η Σεπτεμβρίου από έναν σεισμό 8,2 βαθμών – τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα τον τελευταίο αιώνα – που άφησε πίσω του σχεδόν εκατό νεκρούς, μια γέφυρα θα χρειαστεί να επισκευαστεί, ανέφερε μέσω Twitter ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, ενώ κτίρια κατέρρευσαν.

Χτύπησαν οι σειρήνες – Δυο νεκρές γυναίκες από την τρομάρα τους

Στην πρωτεύουσα οι συναγερμοί που ήχησαν έβγαλαν στους δρόμους πολλούς κατοίκους, συχνά με τις πιτζάμες, ή ξιπόλητους. Δύο γυναίκες, 52 και 80 ετών, πέθαναν από εμφράγματα καθώς προσπαθούσαν να βγουν από τα σπίτια τους στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της πόλης, έγραψε η εφημερίδα Reforma.

Στο τουριστικό κέντρο της πόλης, φιλοξενούμενοι και υπάλληλοι ξενοδοχείων συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και καθορισμένα σημεία μέχρι να τερματιστεί ο συναγερμός, περίπου μία ώρα μετά τη δόνηση.

Χάνεται η ελπίδα – Μυρίζει θάνατος

Παρά την επανέναρξη των ερευνών, η κούραση κι η απελπισία βαραίνουν πια πολύ τις οικογένειες που περιμένουν εδώ και τέσσερις ημέρες μπροστά σε αυτό που ήταν ένα πολυώροφο κτίριο στη συνοικία Ρόμα, όπου πιστεύεται πως παραμένουν εγκλωβισμένοι δικοί τους.

Η οσμή πτωμάτων σε αποσύνθεση αναδινόταν το πρωί από το κτίριο. Την Παρασκευή έγινε σύσταση στις οικογένειες, στους δημοσιογράφους και στους πολλούς εθελοντές στην περιοχή να φορούν μάσκες, όπως τα μέλη των σωστικών συνεργείων, για να προστατεύονται από τη σκόνη και τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Μας είπαν ότι εντόπισαν ζώνες όπου υπάρχουν (άνθρωποι) ζωντανοί (…) τα σκυλιά επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ζωής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πάολα Σολόριο, 35 ετών, που περιμένει από την Τρίτη νέα για τρεις συγγενείς της που παγιδεύτηκαν όταν η πολυκατοικία κατέρρευσε. Αλλά μερικές ώρες αργότερα, ένας γερανός άρχισε να σηκώνει τεράστιους όγκους μπετόν, μπροστά σε οικογένειες που θρηνούσαν.

https://www.youtube.com/watch?v=fhrz2s9X_dE

Γενικά 72 ώρες μετά από κάθε σεισμό οι έρευνες τερματίζονται και τα βαριά μηχανήματα αρχίζουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια, αφού θεωρείται απίθανο να βρεθούν επιζώντες. Όμως οι συγγενείς των αγνοούμενων συνεχίζουν να ελπίζουν σε διασώσεις «θαύματα» όπως εκείνες που είχαν γίνει μετά τον σεισμό του 1985 στη μεγαλούπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων.

Πάνω από 300 οι νεκροί

Από την Τρίτη, διασώθηκαν από κτίρια που κατέρρευσαν συνολικά 69 άνθρωποι, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός της το Σάββατο κάνει λόγο για 305 νεκρούς, εκ των οποίων 167 στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 45 στην Πολιτεία Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, 6 στην Πολιτεία Γκερέρο και ένας στην Οαχάκα. Ανάμεσα στα θύματα είναι τέσσερις υπήκοοι της Ταϊβάν, ένας υπήκοος της Νότιας Κορέας, μία υπήκοος του Παναμά, ένας υπήκοος της Αργεντινής κι ένας υπήκοος της Ισπανίας.

Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε ακριβώς 32 χρόνια έπειτα από εκείνον του 1985, το τραύμα του οποίου ακόμα σήμερα δεν έχει επουλωθεί στο Μεξικό. Εκείνος ο σεισμός είχε στοιχίσει κατά τον επίσημο απολογισμό τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους, ωστόσο κατά ορισμένες εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ξεπερνούσε ακόμη και τους 30.000.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις