Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μεξικό – σεισμός: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Μάχη με το χρόνο για να σωθεί 12χρονο κοριτσάκι

σεισμός Μεξικό

– Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις πόλεις που ισοπέδωσε ο σεισμός στο Μεξικό
– Αγωνία για την τύχη της 12χρονης Φρίντα Σοφία
– Είναι καταπλακωμένη από τα συντρίμμια στο σχολείο Enrique Rebsamen
– Δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκεται – Υπάρχουν άλλα δυο παιδιά κοντά της, άγνωστο αν είναι ζωντανά
– 237 οι νεκροί και 1.900 οι τραυματίες
– Δάκρυα χαράς για τους 50 ανθρώπους που ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίων

Ανοιχτές πληγές σε μια χώρα που πενθεί για το θάνατο που έφερε ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ. Το Μεξικό θρηνεί για τους 237 νεκρούς και “κλαίει” από χαρά για τους 50 που απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια. Κυρίως όμως, αγωνιά για τη ζωή ενός 12χρονου κοριτσιού, της μικρής Φρίντα Σοφία.

Τα μέλη των σωστικών δεν έχουν σταματήσει λεπτό να ψάχνουν ζωή στα συντρίμμια. Να αναζητούν επιζώντες που έχουν καταπλακωθεί μετά το σεισμό της Τρίτης (19.09.2017). Ήταν ο πιο φονικός σεισμός των τελευταίων 32 ετών, μετά από εκείνον του 1985 με τους 10.000 νεκρούς.

Ο απολογισμός, μέχρι στιγμής, είναι 237 νεκροί, 1.900 τραυματίες. 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στην Πόλη του Μεξικού και άλλοι 135 σε πέντε γειτονικές πολιτείες.

Μεξικό σεισμός

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από πολλά σημεία όπου σημειώθηκαν πτώσεις κτιρίων. Ο απεγκλωβισμός τους προκάλεσε δάκρυα χαράς και κραυγές αγαλλίασης. «Ναι, μπορούμε» φώναζαν διασώστες, εθελοντές και παρατηρητές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα ερείπια.

Εικόνες από drone: Τι προκάλεσε ο σεισμός στο Μεξικό

Επίκεντρο της τραγωδίας το Enrique Rebsamen

Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες να μειώνονται όσο περνούν οι ώρες. Αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Επίκεντρο της τραγωδίας το σχολείο Enrique Rebsamen, στην Πόλη του Μεξικού, που έπεσε από το σεισμό και καταπλάκωσε μαθητές.

Τουλάχιστον 21 παιδιά αλλά και τέσσερις από τους δασκάλους τους είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Πολλά παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται. 11 έχουν διασωθεί. Στο Enrique Rebsamen φοιτούν παιδιά ηλικίας από έξι έως 15 ετών. 30 ακόμη αγνοούνται.

Όλοι θέλουν να ξαναδούν αυτές τις εικόνες

https://www.youtube.com/watch?v=AwigfbjxSHE

Η μάχη με το χρόνο για τη 12χρονη

Στα συντρίμμια του σχολείου Enrique Rebsamen έχει βρεθεί ζωντανό ένα 12χρονο κοριτσάκι. Το όνομά της, Φρίντα Σοφία. Και η αγωνία για το αν θα καταφέρουν να την απεγκλωβίσουν έγκαιρα, μεγαλώνει όσο περνούν οι ώρες.

Μέλη των σωστικών συνεργείων με την καθοδήγηση του Πολεμικού Ναυτικού κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το 12χρονο κορίτσι. Δεν έχουν καταφέρει ακόμη να την ανασύρουν, όμως.

Οι διασώστες είδαν το χέρι της μικρής να προεξέχει από τα συντρίμμια. Αμέσως φώναξαν και ρώτησαν αν είναι ζωντανή. Εκείνη, κούνησε τα δάχτυλά της. Το μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa. Οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι του είχαν ειδική πρόσβαση στο σημείο για να παράσχουν συνεχή απευθείας κάλυψη.

σεισμός Μεξικό

Σύμφωνα με το Sky News, η μικρή μπόρεσε να μιλήσει στους διασώστες. Τους αποκάλυψε πως κοντά της υπάρχουν άλλα δυο παιδιά. Κανείς, όμως, δεν ξέρει αν είναι ζωντανά.

https://www.youtube.com/watch?v=EL2MyZVh5yk

Με ειδικές κάμερες, οι διασώστες έψαξαν στα συντρίμμια του τρίτου ορόφου. Βρήκαν πως η 12χρονη είναι θαμμένη κάτω από δυο πλάκες τσιμέντου, τρία μέτρα μακριά τους.

«Δεν ξέρουμε πως να φτάσουμε!»

Ύστερα από 15 ώρες προσπάθειας οι διασώστες δεν μπορούν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται. «Υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ζωντανό εκεί, είμαστε σχεδόν σίγουροι γι’ αυτό. Αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς να φθάσουμε κοντά της». Αυτό δήλωσε στο Televisa ο ναύαρχος Χοσέ Λουίς Βεργκάρα.

«Οι ώρες που πέρασαν περιπλέκουν τις πιθανότητες να βρεθεί ζωντανό ή καλά στην υγεία του το πρόσωπο που μπορεί να είναι παγιδευμένο», είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=YsYEnlKRCRM

Ανθρώπινη αλυσίδα

Την ώρα που μιλούσε ο Βεργκάρα μια ανθρώπινη αλυσίδα από μέλη σωστικών συνεργείων απομάκρυνε ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντο.

Πολλές από τις φωτογραφίες δείχνουν διασώστες με τα χέρια τους υψωμένα και τις γροθιές σφιγμένες. Είναι το σήμα για «απόλυτη σιγή» απ’ όσους βρίσκονταν εκεί. Κι όλοι “πάγωναν” στη θέση τους. Παρέμεναν σιωπηλοί ώστε να μπορούν να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια.

Όπως και σε άλλα σημεία που έπληξε ο Εγκέλαδος στο κεντρικό Μεξικό, οι αξιωματούχοι δεν τολμούν να χρησιμοποιήσουν βαρύ εξοπλισμό ανύψωσης. Φοβούνται ότι μπορεί να συνθλίψουν κάποιον από κάτω.

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες. Έχουν επιστρατεύσει σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί. Περίπου 52 κτίρια κατέρρευσαν μόνο στην Πόλη του Μεξικού και περισσότερα στις γειτονικές πολιτείες.

Στα συντρίμμια

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο βρέθηκε για δεύτερη μέρα κοντά στους διασώστες, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Βοήθεια στο Μεξικό

Τουλάχιστον εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής δεσμεύθηκαν να στείλουν ομάδες διάσωσης ή να προσφέρουν τεχνική βοήθεια. Συνεργεία από τον Παναμά και το Σαλβαδόρ να βρίσκονται ήδη επιτόπου. Βοήθεια έχουν επίσης προσφέρει οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Sky News
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις