Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Μέρες… Ελλάδας ζει η Πορτογαλία – Την απειλεί με νέα υποβάθμιση η S&P

Η Standard & Poor’s προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση την Πορτογαλία. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πέντε τραπεζών της χώρας, ενώ την ίδια ώρα τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και προειδοποίησε για νέα υποβάθμιση, κατά μία βαθμίδα, της αξιολόγησης του πορτογαλικού δημοσίου μέσα στην εβδομάδα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σε «BBB» από «A-», επικαλούμενη «την πολιτική αβεβαιότητα» μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες.

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών πορτογαλικών τίτλων έναντι του γερμανικού bund «σκαρφάλωσε» στις 463 μ.β. την Τρίτη, κατά 1,46 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας ανερχόμενο σε ιστορικό υψηλό.

Παράλληλα, μικτές τάσεις απεικονίζονται στα spread των ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας με τα spread Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας να υποχωρούν ελαφρώς στις 933 μ.β. (-0,69 μ.β.), 186 μ.β. (-0,39 μ.β.) και 148 μ.β. (-0,77 μ.β.), αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το ιρλανδικό spread το οποίο συνεχίζει να διευρύνεται στις συναλλαγές της Τρίτης διαμορφούμενο στις 680 μ.β. (+1,46 μ.β.)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε