Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Μερική άρση της ασυλίας του Μπερλουσκόνι – Οδεύει προς δίκη

ΦΩΤΟ REUTERS

Στην απόφαση να αναθεωρηθεί μερικώς ο νόμος που προσφέρει ασυλία (μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο) στην Ιταλό πρωθυπουργό κατέληξε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δε μπορεί να αποφασίζεται, αυτόματα, από την προεδρία της κυβέρνησης, ότι υπάρχει “εύλογο κώλυμα”, λόγω θεσμικών υποχρεώσεων, που δεν επιτρέπει στον Ιταλό πρωθυπουργό, να παρίσταται στις διάφορες δίκες. Το “κώλυμα” αυτό, θα πρέπει να αξιολογείται, κάθε φορά, από τους δικαστές.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μερική κατάργηση της “νομικής ασπίδας” που είχε εξασφαλίσει ο “Καβαλιέρε”, όπως είχαν προβλέψει από το πρωί, ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Μια συμβιβαστική, κατά κάποιο τρόπο, λύση, που δίνει, όμως, περισσότερες εξουσίες στους δικαστές και δυσαρεστεί τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό.

Μετά την σημερινή απόφαση, οι δίκες σε βάρος του Μπερλουσκόνι (ξεκινώντας από εκείνες για την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και για την δωροδοκία του Βρετανού δικηγόρου Ντέϊβιντ Μιλς) πρόκειται να ξαναρχίσουν.

Πολλοί αναλυτές, όμως, είναι πεπεισμένοι ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, θα θελήσει, τελικά, να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Για να προσπαθήσει, με τον τρόπο αυτό, να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία και να φέρει στο κοινοβούλιο μια νέα, ισχυρότερη “νομική ασπίδα” για την ασυλία του. Αλλά, κυρίως, με την ελπίδα να “νομιμοποιηθεί”, εκ των πραγμάτων, η παραμονή του στην πρωθυπουργία, με μια νέα λαϊκή εντολή, παρά τις όποιες δίκες που εκκρεμούν.

Σύμφωνα, όμως, με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση” ο καβαλιέρε έχει ήδη καταφέρει, σε μεγάλο βαθμό, να πετύχει τον στόχο του: πολλοί δικαστές που τα χρόνια αυτά, ασχολούνταν με τις υποθέσεις του, έχουν αλλάξει στο μεταξύ, αρμοδιότητα και αντικείμενο. Κατά συνέπεια, οι δίκες θα πρέπει να ξαναρχίσουν, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σκεπαστούν όλα με το πέπλο της παραγραφής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε