Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μέρκελ: Ανοίξτε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για την Κύπρο

Τα δώρα δεν σημαίνει και ότι τα βρήκανε στα άλλα θέματα! ΦΩΤΟ REUTERS
Τα δώρα δεν σημαίνει και ότι τα βρήκανε στα άλλα θέματα! ΦΩΤΟ REUTERS

Μετά τους Έλληνες, στο στόχαστρο της Γερμανίδας καγκελαρίου βρίσκονται πλέον οι Τούρκοι, με την Άγκελα Μέρκελ να αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη Δευτέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Τουρκία αλλά τα μαντάτα που έφερε στους γείτονες δεν ήταν αυτά που επιθυμούσαν! Σύμφωνα με τη Μέρκελ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν στην ένταξη της πρώτης. Άλλωστε, όπως είπε μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει από τότε που η Τουρκία «χτύπησε» την πόρτα της Ευρώπης, πριν από 50 χρόνια.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια διαδικασία με ανοιχτή έκβαση», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σημαίνουν απαραιτήτως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει ότι προτιμά μια «προνομιακή σχέση» της Ε.Ε. με την Τουρκία και όχι πλήρη ένταξη. Μια θέση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. «Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι», σημείωσε.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ ζήτησε από την Άγκυρα να στηρίξει τις δυτικές χώρες που απειλούν την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις. «Εάν το Ιράν δεν λάβει γρήγορα σαφή μέτρα, θα πάρουμε μια απόφαση για το θέμα των κυρώσεων. Η Γερμανία θα ήταν ικανοποιημένη αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε ομόφωνα, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία», είπε.

Υπήρξε πάντως και ένα θέμα στο οποίο συμφώνησαν Μέρκελ και Ερντογάν. Ήταν η ίδρυση τουρκικών σχολείων για τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Η Μέρκελ είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη Γερμανία τουρκικά σχολεία, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να μην μάθουν οι μετανάστες γερμανικά ή να μην ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε