Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μέρκελ: Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αυτή είναι η γενική ιδέα των θέσεων της Άνγκελα Μέρκελ για το μέλλον της Ευρώπης. Όποιος δεν ακολουθεί τη Γερμανία, κακό του κεφαλιού του! Όσο για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη; Είναι μαραθώνιος, είπε. Κάτι ξέρουμε κι εμείς οι Έλληνες…

Η Γερμανίδα καγκελάριος παρουσίασε το «όραμά» της για τη νέα Ευρώπη πρώτα στη γερμανική Βουλή και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες… Άλλωστε, ό,τι αποφασίσει το Βερολίνο θα γίνει και στη Σύνοδο… Και περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει αφού το επιβάλει, την επόμενη Δευτέρα στη συνάντησή τους, και στον Νικολά Σαρκοζί.

«Σεβόμαστε τις θυσίες των Ελλήνων, των Ιρλανδών και των Πορτογάλων», είπε η Μέρκελ ανοίγοντας την ομιλία της στη Μπουντεσταγκ. Και πρόσθεσε ότι «οι θυσίες των απλών ανθρώπων έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση της κρίσης». Αλλά δε φτάνουν…

Δε φτάνει ούτε και η έκδοση ευρωομολόγου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να «φωνάζει» ξανά ότι είναι κάθετα αντίθετη. «Η επίλυση της κρίσης θα πάρει χρόνια, δε μπορεί να λυθεί σε μια νύχτα, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις», είπε. «Οι μαραθωνοδρόμοι λένε συχνά ότι ο Μαραθώνιος γίνεται ιδιαίτερα δύσκολος περίπου στο 35ο χιλιόμετρο. Αλλά σημειώνουν επίσης ότι μπορείς να αντέξεις τον αγώνα και να τερματίσεις, αν έχεις συνειδητοποιήσει από την εκκίνηση τη μεγαλοσύνη του στόχου που έχεις βάλει»  πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια από τις λίγες φορές που ξέφυγε από τον ξύλινο λόγο της, σε κάποια ομιλία.

Χαρακτήρισε την έκδοση ευρωομολόγου «αδιανόητη», αν προηγουμένως δεν έχει προηγηθεί η πλήρης δημοσιονομική σύγκλιση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την φράου Μέρκελ τα ευρωομόλογα θα προκύψουν αβίαστα, μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες.

Η οικονομική ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχυθεί με πιο αυστηρούς κανόνες, πρόσθεσε. Όπου «αυστηροί κανόνες» η δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής άμεσων κυρώσεων για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, για τις χώρες που παραβιάζουν τις διατάξεις του νέου συμφώνου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης «πρέπει να πράξουν με το EFSF ό,τι είναι δυνατόν να γίνει» και «να πάψουν να υποτιμούν τη δυνατότητα του Ταμείου Διάσωσης, αν θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης χρέους».

Παράλληλα, επέμεινε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να εμπλακεί με μαζικές παρεμβάσεις στην επίλυση της κρίσης χρέους. «Η ΕΚΤ έχει διαφορετικό ρόλο απ’ ότι έχει η FED στις ΗΠΑ ή η Τράπεζα της Αγγλίας», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μέρκελ έκανε “υφυπουργείο Ελλάδας” με “έδρα” τη Θεσσαλονίκη!

 

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα – Τι θα προτείνει το Βερολίνο στη Σύνοδο Κορυφής

Η Μέρκελ “σέρνει” τον Σαρκοζί και όλη την ευρωζώνη

Μπρρρ! – Αυτοί είναι οι… Μερκοζί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε