Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μέρκελ: Η δύναμη της Γερμανίας δεν είναι απεριόριστη

Μέρκελ: Η δύναμη της Γερμανίας δεν είναι απεριόριστη

Η πολιτική ένωση είναι η μοναδική επιλογή για τη δημιουργία μίας σταθερής βάσης για την Ευρώπη, δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ επέστησε την προσοχή της Ομάδας των 20 να μην στηρίζει τη διάσωση της ευρωζώνης στις πλάτες της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι οι δυνατότητες της χώρας της “δεν είναι απεριόριστες και δεν πρέπει να υπερτιμώνται”.

Η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε επίσης ότι η Γερμανία δεν θα αρκεσθεί στις “εύκολες λύσεις” και στη “μετριότητα” ως προς τα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβε ότι πρόθεσή της είναι να αγωνισθεί για μία πολιτική ένωση της Ευρώπης, τη μόνη επιλογή που μπορεί να θέσει την Ευρώπη σε μία “σταθερή βάση”.

“Αποστολή μας είναι να πράξουμε σήμερα αυτά που δεν έγιναν (όταν δημιουργήθηκε το ευρώ) και να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο του αυξανόμενου χρέους, της μη τήρησης των δεσμεύσεων”, δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

“Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, ότι είναι επώδυνο, μία μακρά διαδικασία. Πρόκειται για ένα ηράκλειο άθλο, αλλά είναι αναπόφευκτο”, είπε.

Μία ενωμένη Ευρώπη αποτελεί “ιστορική αποστολή” είπε , επαναλαμβάνοντας ότι η ευρωζώνη δεν θα βγει από την κρίση “με λιγότερη Ευρώπη”.

Η γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να δώσει διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή υπόθεση και την πρόθεσή της να συμβάλει στις προσπάθειες για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Σε όσους ζητούν μεγαλύτερη δέσμευση της Γερμανίας, ευρωομόλογα, κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη, “σε όλους αυτούς λέω: ναι, η Γερμανία είναι ισχυρή, είναι η ατμομηχανή της οικονομίας και ο πόλος σταθερότητας στην Ευρώπη” και έχει την πρόθεση να θέσει αυτή την ισχύ και αυτήν τη σταθερότητα “στην υπηρεσία της Ευρώπης”, είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Αλλά, σε αυτή την συγκυρία, “όλα τα πακέτα βοήθειας θα πέσουν στο κενό, εάν υπερτιμήσουμε τις δυνάμεις της Γερμανίας”, προειδοποίησε.

Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που οφείλει να καταβάλει προσπάθειες, φέρνοντας προ των ευθυνών τους και τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας των 20. “Ολοι πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων χρεών”, είπε απευθυνόμενη κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες , των οποίων το εξαιρετικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα επικρίνει συχνά.

“Η ευρωζώνη δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει την ευθύνη της ανάπτυξης. Ολοι οι εταίροι οφείλουν να καταβάλουν προσπάθειες”, είπε.

Διαβάστε

«Δε φταίει για όλα η Γερμανία!»

Η Μέρκελ προειδοποιεί την Ισπανία ότι θα τεθούν όροι για τη βοήθεια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε