Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέρκελ: “Η ευρωζώνη να πάρει ως παράδειγμα την… Ινδονησία”

Μέρκελ: “Η ευρωζώνη να πάρει ως παράδειγμα την… Ινδονησία”

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προέβλεψε σήμερα νέα ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας της, αλλά “λίγο πιο χαμηλή”, λόγω μιας μείωσης των εξαγωγών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

 “Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε φέτος, αλλά αυτή (η ανάπτυξη) θα είναι λίγο πιο χαμηλή. Λαμβάνουμε υπόψη ότι οι εξαγωγές μας προς τις ευρωπαϊκές αγορές υποστηρίζονται λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν”, σημείωσε η Μέρκελ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

   “Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε κατά των συνεπειών (της κρίσης) του 2008 και του 2009, αλλά αντλήσαμε τα διδάγματά μας”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τζακάρτα, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδονησία.

   “Η Γερμανία υπέστη ύφεση 5% το 2009 λόγω της κρίσης με τη Lehman Brothers”, υπενθύμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας το 2008, η οποία σηματοδότησε την έναρξη μιας παγκόσμιας κρίσης.

   “Δεν έχουμε ακόμη αφήσει πίσω μας την κρίση του 2008-2009”, παραδέχτηκε.

   Η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε επίσης κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής της στην Ινδονησία, ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να πάρει ως παράδειγμα τη χώρα αυτή, η οποία κατάφερε να μειώσει το χρέος της με δραστικό τρόπο.

   “Πιστεύω ότι η Ινδονησία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα μιας οικονομίας που γνωρίζει διαρκή ανάπτυξη, καθώς υπό την προεδρία του (Σουσίλο Μπαμπάνγκ) Γιουντογιόνο το δημόσιο χρέος, το οποίο είχε φτάσει στο 80% του ΑΕΠ, έπεσε στο 24%”, δήλωσε η Μέρκελ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ινδονήσιο πρόεδρο.

   “Πιστεύω ότι είναι ένα παράδειγμα γι’ αυτό που μπορεί να γίνει και που η Ευρώπη οφείλει να κάνει, κυρίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ινδονησία μπόρεσε να το κάνει σε πολύ μικρή χρονική περίοδο, σε μερικά χρόνια”, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

   Το δημόσιο χρέος της Ινδονησίας ανερχόταν σε περισσότερο από 82% του ΑΕΠ το 2002, δύο χρόνια πριν ανέβει στην εξουσία ο Γιουντογιόνο. Σήμερα έχει πέσει σε κάτω από 25%. Επίσης το δημόσιο έλλειμμα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 2%, δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κράτη μέλη της.

   Η Μέρκελ υπέγραψε εξάλλου σήμερα την “Διακήρυξη της Τζακάρτα” με την οποία δεσμεύεται για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα αυτόν της άμυνας, των τεχνολογιών και του περιβάλλοντος. Οι δύο χώρες θέλουν σχεδόν να διπλασιάσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές ως το 2015 ώστε αυτές να ξεπεράσουν τα 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

   Η Τζακάρτα, η οποία έχει ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού της, ενδιαφέρεται επίσης για γερμανικό εξοπλισμό. Πρόσφατα η Ινδονησία ανακοίνωσε την αγορά 100 αρμάτων μάχης Leopard αξίας 228 εκατομμυρίων ευρώ.

   Αύριο η Μέρκελ θα επισκεφθεί το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 χάρη σε γερμανική χρηματοδότηση περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ και θα επιστρέψει στο Βερολίνο το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Μέρκελ τριγυρνάει ΞΥΠΟΛΥΤΗ!

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν είναι ένα βουναλάκι με λεφτά να παίρνει η Ευρώπη

Και είναι το μάτι της θολό πω πω πω….

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε