Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μέρκελ: Η Γερμανία έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη

Μέρκελ: Η Γερμανία έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη
«Η Γερμανία έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η έμφαση που έδωσε το δικαστήριο στα δικαιώματα του κοινοβουλίου διασφαλίζει τους βουλευτές και τους φορολογούμενους. Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της, ότι τα κράτη που πλήττονται από την κρίση πρέπει να αναλάβουν τα ίδια την επίλυση των προβλημάτων τους.
 
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη έχουν ευθύνη όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το καθήκον της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγκρίνει την υιοθέτηση από το Βερολίνο των μηχανισμών στήριξης της ζώνης του ευρώ.
 
“Είναι μια ευφυής απόφαση μέσα στο φιλοευρωπαϊκό πνεύμα του συντάγματός μας. Η δουλειά μας για το ευρώ και την Ευρώπη συνεχίζεται”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
 
Ο υπουργός χαρακτηρίσε επίσης “καλό” και “απαραίτητο” το όριο που τέθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην οικονομική συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του μελλοντικού ταμείου στήριξης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. “Δεν πρέπει να ζητάει κανείς υπερβολικά πολλά από τη γερμανική δύναμη κρούσης”, δήλωσε.
 
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο “επιβεβαίωσε” την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, εκτιμώντας πως είναι σύμφωνη προς το θεμελιώδη νόμο, επισήμανε ο Βεστερβέλε. “Είναι καλό για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Προχωρήσαμε σημαντικά για να ξεπεράσουμε την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη”, τόνισε
 
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος χαιρέτισε σήμερα, χαρακτηρίζοντάς την “καλή είδηση”, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας με την οποία εγκρίθηκε η σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, από τον οποίο θα μπορούσε να επωφεληθεί στην παρούσα φάση η Μαδρίτη.
“Είναι μια καλή είδηση”, είπε ο Ισπανός υπουργός σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους έξω από το κοινοβούλιο. Με την απόφαση αυτή “εντείνονται οι προσπάθειες που πραγματοποιούνται ήδη για να τερματιστεί η κρίση στην ευρωζώνη και επομένως θεωρώ ότι πρόκειται για μια είδηση που πρέπει να είναι καλοδεχούμενη απ’ όλους” πρόσθεσε.
Η Ισπανία δέχεται πιέσεις προκειμένου να αιτηθεί τη διάσωσή της από τους Ευρωπαίους εταίρους της, κάτι που θα έδινε περιθώριο για δράση στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης κινήθηκε ανοδικά ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας.
“Αυτή η θετική τάση προέρχεται κυρίως από τη θέση της ΕΚΤ (και του προέδρου της Μάριο Ντράγκι) ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο”, σημείωσε εξάλλου ο ντε Γκίντος.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε