Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μέρκελ και Κένι αναζητούν λύση για το χρέος της Ιρλανδίας

Μέρκελ και Κένι αναζητούν λύση για το χρέος της Ιρλανδίας

Το Βερολίνο και το Δουβλίνο αναζητούν μια μόνιμη λύση για την διευθέτηση του προβλήματος του χρέους της Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, θεωρώντας στη χώρα αυτή μια “ειδική περίπτωση” λόγω της μαζικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την κυβέρνηση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Ιρλανδός ομόλογός της Έντα Κένι που είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Κυριακής, συμφώνησαν ότι τα προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών προκύπτουν από “ιδιαίτερες συνθήκες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, στην τακτική ενημέρωση Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους για την αποσύνδεση των προβλημάτων των ιρλανδικών τραπεζών από το δημόσιο χρέος, πρόσθεσε.

“Το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση στην Ιρλανδία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ιρλανδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση του χρέους”, σημείωσε.

Ο Ζάιμπερτ είπε ότι “καμία χώρα δεν μοιάζει με κάποια άλλη” στη ζώνη του ευρώ και ότι η Ιρλανδία ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες της με “σημαντικά ποσά” από τους φορολογούμενους, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για να σπάσει ο φαύλος κύκλος όπου οι προβληματικές τράπεζες επιβαρύνουν την οικονομία και οδηγούν στην αναζήτηση ενός σχεδίου διάσωσης.

Την Κυριακή, η ιρλανδική κυβέρνηση εξέδωσε μία ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Κένι και της Μέρκελ όπου υπογραμμίζονται “οι μοναδικές συνθήκες της κρίσης του χρέους στην Ιρλανδία και τα σχέδια αυτής τη χώρας για μια πλήρη επιστροφή στις αγορές”.

Οι δύο ηγέτες “επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση που έγινε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Ιουνίου, να επιφορτιστεί το Eurogroup να εξετάσει την κατάσταση του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του προγράμματος προσαρμογής”.

Η Ιρλανδία, της οποίας οι τράπεζες χτυπήθηκαν σκληρά από την οικονομική κρίση στα τέλη του 2010 έλαβε βοήθεια 85 δισεκατομμυρίων από την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που με την σειρά τους, απαίτησαν από τις αρχές της χώρας ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε