Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μέρκελ και Ολάντ δεν είπαν κουβέντα για την Κύπρο

Μέρκελ και Ολάντ δεν είπαν κουβέντα για την Κύπρο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο για ένα δείπνο εργασίας με Ευρωπαίους βιομηχάνους, απέφυγαν να μιλήσουν για το θέμα της διάσωσης της κυπριακής οικονομία.

Την ώρα που το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, με τον αμφιλεγόμενο φόρο επί των καταθέσεων, προκαλούσε αναταράξεις στις αγορές, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκαναν παρά μόνο λακωνικές αναφορές σε αυτό, στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους στην καγκελαρία.

Η “σταθερότητα του ευρώ” είπε η καγκελάριος συνιστά μόνιμο θέμα ανησυχίας, “όπως το είδαμε και στην Κύπρο”. Σημείωσε όμως ότι απόψε δεν είναι αυτό το θέμα συζήτησης αλλά το πώς θα δημιουργηθεί μια Ευρώπη της ανάπτυξης που “θα δίνει ελπίδες και θα είναι ανταγωνιστική”.

Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο ενώ ο Μπαρόζο σημείωσε ότι “η κρίση επιμένει, όπως δείχνουν οι αναπτυξιακές προοπτικές, το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας των νέων και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο”.

Από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου πηγές σημείωναν ότι επιθυμία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να μην επικεντρωθεί η συζήτηση στην κυπριακή οικονομία γιατί το θέμα αυτό θα το χειριστούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Μέρκελ, Ολάντ και Μπαρόζο είπαν ότι το “κλειδί για την επιτυχία” στην Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα και ζήτησαν “πιο δίκαιους” διεθνείς κανόνες ανταγωνισμού. “Προτεραιότητά μας είναι να φτάσουμε ξανά την ανάπτυξη στο υψηλότερο σημείο της και για να τα καταφέρουμε πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα”, εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος κάνοντας λόγο για τους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της κατάρτισης.

Οι τρεις ηγέτες θα δειπνήσουν αργότερα απόψε με μέλη της “Στρογγυλής Τράπεζας Ευρωπαίων Βιομηχάνων”, μιας κλειστής λέσχης, φιλελεύθερων απόψεων, στην οποία προεδρεύει ο γενικός διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo, Λάιφ Γιόχανσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναστασιάδης: Χαιρετίσματα στη Μέρκελ! Το κούρεμα δεν περνάει

Πάνω από 15 δισ. τα κέρδη της Γερμανίας από την ευρωκρίση!

Τρέχουν να… μαζέψουν τις κορώνες Σόιμπλε για την Κύπρο οι Γερμανοί

Δεν ικανοποιήθηκαν οι Γερμανοί από το ”κούρεμα” στις καταθέσεις!

Bloomberg: Η ύφεση και η ανεργία φέρνουν σε δεύτερη μοίρα την κρίση χρέους

Γερμανία: “Η ύφεση στην Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε