Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μέρκελ: ”Mακρύς ο δρόμος ως την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών”

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποσχέθηκε τη γρήγορη εφαρμογή ενός συμφώνου για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ευρωζώνης, το οποίο θα καθησυχάσει τους επενδυτές μετά την υποβάθμιση των εννέα χωρών κατά την διάρκεια κομματικής συνάντησης στο Κίελο ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν “κυρώσεις” για τα κράτη που δε θα πειθαρχήσουν.

“Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν γρήγορα. Βρισκόμαστε πλέον υπό πίεση για να εφαρμόσουμε γρήγορα και αποφασιστικά το δημοσιονομικό σύμφωνο”, τόνισε η Μέρκελ.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σημασία των αποφάσεων του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε:”Επισημαίνω ότι δεν πρόκειται παρά για αποφάσεις του ενός εκ των τριών οίκων αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή δεν μας αιφνιδίασε εντελώς μετά τις συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων”.

Η Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το γεγονός ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να διατηρήσει το τριπλό Α για τη Γαλλία “πιθανότατα για το υπόλοιπο του έτους” δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο στα ΜΜΕ.

Μόνο η Γερμανία βγήκε χθες αλώβητη από την απόφαση του Standard and Poor’s όχι μόνο διατηρεί το τριπλό Α της, που τής επιτρέπει να δανείζεται φθηνά από τις αγορές, αλλά ο οίκος αξιολόγησης τόνισε ότι δεν αναμένει αλλαγή της εκτίμησής του αυτής για τους επόμενους μήνες.

Αναφερόμενη στη Γαλλία, η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι η αξιολόγηση ΑΑ “δεν είναι ουσιαστικά κακή”.

Η Μέρκελ επεχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους για τυχόν επιπτώσεις λόγω της υποβάθμισης, στη γερμανική συμβολή στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

“Δεν πιστεύω ότι οι υποβαθμίσεις (της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών της ευρωζώνης) θα έχουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο επίπτωση ότι η Γερμανία θα πρέπει να κάνει περισσότερα από άλλους”, τόνισε.

Εξήγησε ότι δε σκέφτηκε ποτέ ότι μια αξιολόγηση τριπλού Α είναι απαραίτητη για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

“Οι υποβαθμίσεις δε θα τορπιλίσουν το έργο του ΕFSF και δε βλέπω να υπάρχει ανάγκη ν΄αλλάξει κάτι στο ταμείο αυτό”, διαβεβαίωσε.

Το EFSF θα αντικατασταθεί στα μέσα του 2012 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΜΕS).

“Πρέπει να φροντίσουμε να διευρύνουμε τη βάση του μηχανισμού διάσωσης στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών”, τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία για το μέλλον, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (MES), το οποίο ελπίζει να λειτουργήσει “το συντομότερο”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε