Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μέρκελ – Ολάντ: “H Ευρώπη θα νικήσει την κρίση”

REUTERS
REUTERS
Μέρκελ και Ολάντ γιορτάζουν την γαλλο-γερμανική φιλία. “Η Ευρώπη θα νικήσει την κρίση”, επισημαίνουν

Η Αγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξήραν σήμερα από την πόλη Λουντβιχσμπουργκ την γαλλο-γερμανική φιλία, πριν από το γεύμα εργασίας στη διάρκεια του οποίου θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους για τον κρίση στην ευρωζώνη, αλλά και την συγχώνευση του ευρωπαϊκού ομίλου αεροναυπηγικής και άμυνας( EADS) με την βρετανική εταιρία αμυντικών συστημάτων (BAE).
 
“Ζήτω η γαλλο-γερμανική νεολαία, ζήτω η ευρωπαϊκή νεολαία”, είπε στα γαλλικά η γερμανίδα καγκελάριος στο τέλος της ομιλίας της ενώπιον πολιτικών, οργανώσεων νέων και κατοίκων της πόλης αυτής στην νοτιοδυτική Γερμανία.
 
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος είπε στα γερμανικά, ολοκληρώνοντας την δική του ομιλία: “Ο ρόλος σας είναι να κάνετε πραγματικότητα το ευρωπαϊκό όνειρο και να του χαρίσετε ένα μέλλον. Ζήτω η γαλλο-γερμανική φιλία”.
 
Οι δύο ηγέτες εκφώνησαν τις ομιλίες τους στον προαύλιο χώρο του κάστρου του Λούντβιχσμπουργκ, ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά κάστρα της εποχής μπαρόκ, στο ίδιο σημείο που είχε μιλήσει πριν από 50 χρόνια ο στρατηγός ντε Γκολ.
 
Η Μέρκελ ανέφερε δύο φορές στην ομιλία της ότι οι Ευρωπαίοι είναι ενωμένοι και πρόσθεσε πως την εποχή που ο ντε Γκολ εκφώνησε το λόγο του η ίδια ήταν οκτώ χρόνων και ζούσε στην Ανατολική Γερμανία. “Εκείνη την εποχή ήταν πέρα από την φαντασία μου να σκεφτώ ότι βρίσκομαι εδώ”, είπε χαρακτηριστικά.
 
Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολαντ υπογράμμισαν πως “η απάντηση στην κρίση έχει μόνο ένα όνομα: Ευρώπη, η Ευρώπη θα νικήσει την κρίση”.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα από τη νοτιοδυτική Γερμανία πως “όσο νωρίτερα εφαρμοστεί η τραπεζική εποπτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο καλύτερα”, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα για μια εποπτεία “ποιότητας” και εκτίμησε πως για αυτό θα “χρειαστεί χρόνος”.

“Τάσσομαι υπέρ της Τραπεζικής Ένωσης, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, πρέπει να το κάνουμε σε διαδοχικά στάδια, αλλά όσο πιο σύντομα, τόσο πιο καλά”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της ποιότητας και υπογράμμισε πως αυτό θα πάρει “τον χρόνο που είναι αναγκαίος”.

Το θέμα είναι να μάθουμε “τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δράσουμε για να λάβουμε υπόψη τα περισσότερα δυνατά ιδρύματα”, πρόσθεσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ έπειτα από γεύμα εργασίας που είχαν οι δύο ηγέτες.

“Για μένα το σημαντικό είναι η ποιότητα. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα που δεν θα λειτουργεί”, σημείωσε η Μέρκελ.

“Θα πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα, θα πρέπει να υπάρχει ποιότητα και στη συνέχεια θα δούμε πόσο χρόνο θα πάρει αυτό (…) Θα ζητήσουμε από τους υπουργούς Οικονομικών μας να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό”, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες πάνω στο ζήτημα αυτό δεν είναι “ιδεολογικού” χαρακτήρα.

Η κατάληξη σε μια συμφωνία τον Οκτώβριο θα είναι ένα “εξαιρετικό” γεγονός, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε