Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Μέρκελ: «Όλοι ταυτιζόμαστε με τη σταθερότητα του ευρώ»

REUTERS

«Μετά την περίπτωση της Ελλάδας, όλοι μας ταυτιζόμαστε με τη σταθερότητα του ευρώ» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, σήμερα το βράδυ στην ιταλική πρωτεύουσα.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «όλοι μας πρέπει να διαβάσουμε το μάθημά μας, για να αυξηθεί η οικονομική σταθερότητα και να μειωθούν σημαντικά οι διαφορές».

    Από τη μεριά του, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, απαντώντας σε ερώτηση περί «ευρωπαϊκού Νότου», ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «ξαναστέλνω στον παραλήπτη τους διαχωρισμούς ανάμεσα σε Βορρά και Νότο. Εκτίμησα ιδιαίτερα το ότι, στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η καγκελάριος δήλωσε ότι η κύρια αιτία του προβλήματος ήταν το ότι, το 2003, εξαιτίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και με ευθύνες της Ιταλίας, το Σύμφωνο Σταθερότητας έχασε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, οι όποιες ευθύνες δεν ταυτίζονται με το γεωγραφικό πλάτος και μήκος της κάθε χώρας. Ο καθ’ ένας πρέπει να διαβάσει το μάθημά του στο σπίτι, αλλά χρειάζεται και αλληλεγγύη».

    Σχετικά με την κατάσταση της Ιταλίας, ο Μάριο Μόντι τόνισε: «Πρόκειται για μια συνεχή πρόκληση και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν έχει ακόμη παρέλθει. Σταμάτησε όμως η τάση αργής αλλάς σταθερής μετακίνησης της ιταλικής χερσονήσου προς νοτιοδυτική κατεύθυνση, προς την ελληνική χερσόνησο, που μπορούσε κανείς να παρατηρήσει πριν από λίγους μήνες».

    «Πρέπει να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί η απασχόληση των νέων, να περιορισθεί το δημόσιο χρέος. Με τον τρόπο αυτό οι διαφορές θα μειωθούν, αλλά πρόκειται, φυσικά, για μια βαθμιαία διαδικασία, δεν μπορούν να δοθούν εντολές προς επίτευξη του στόχου» πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

    Από τη συνάντηση προέκυψε ότι οι δυο χώρες έχουν κοινή θέση σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του φόρου Τόμπιν επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – να λειτουργήσει, δηλαδή, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση-, τον καθορισμό της ατζέντας της ευρωπαϊκής συνόδου του Ιουνίου με συγκεκριμένες προτάσεις για την απασχόληση και την ανάπτυξη, και την εκτίμηση ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη θα επιτευχθεί και χάρη στo Ταμείο Σταθερότητας, όπως και στη συμφωνία για το «Fiscal Compact».

    «Ως Ευρώπη πρέπει να δράσουμε ενωμένοι» δήλωσε η ‘Αγκελα Μέρκελ, η οποία δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση αν ο Μάριο Μόντι θα μπορούσε να είναι ο νέος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

    «Μπορώ όμως να πω ότι εκτιμώ πολύ το έργο του Μάριο Ντράγκι και φυσικά του Μάριο Μόντι» τόνισε η καγκελάριος.

    Ο δε Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απάντησε ότι «θεωρεί κάθε θετική κρίση μια ένδειξη εκτίμησης προς τη χώρα και την κυβέρνησή του, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα μπορούσε να αναλάβει και επιπλέον υποχρεώσεις».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε