Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Μέρκελ βάζει τον “κολλητό” της στη θέση του Σόιμπλε

Μέρκελ Σόιμπλε Αλτμάιερ

Το “ουδείς μονιμότερος του προσωρινού” θα ισχύσει και στην περίπτωση της Γερμανίας; Η Άνγκελα Μέρκελ “στέλνει” στο υπουργείο Οικονομικών έναν από τους πιο στενούς της συνεργάτες, στη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Και το όνομα αυτού: Πέτερ Αλτμάιερ. Είναι ο διευθυντής του γραφείου της Μέρκελ. Και αυτός που θα αντικαταστήσει προσωρινά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση να μην παραμείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε “σεισμό”. Αποφασίστηκε μετά από οκτώ χρόνια να φύγει για να γίνει πρόεδρος της Βουλής. Κυρίως, για να αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς του AfD.

Αντί-Σόιμπλε ο… άνθρωπος της Μέρκελ

Το θέμα τώρα είναι ποιος θα είναι εκείνος που θα τον αντικαταστήσει. Η απάντηση, θα δοθεί όταν τελικά Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι καταλήξουν σε συμφωνία για την κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλά αυτό, αναμένεται περίπου τα… Χριστούγεννα.

Έως τότε, τι; Ποιος θα είναι επικεφαλής του υπουργείου των Οικονομικών; Ο Σόιμπλε θα εκλεγεί πρόεδρος της Μπούντεσταγκ στις 24 Οκτωβρίου.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η Μέρκελ αποφάσισε να τοποθετήσει προσωρινό υπουργό Οικονομικών έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται εδώ και χρόνια. Τον Πέτερ Αλτμάιερ.

Τον “διορισμό” του Αλτμάιερ μετέδωσε και η Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR).

Αλτμάιερ Μέρκελ Σόιμπλε

Πρόκειται για τον έμπιστό της, τον προσωπάρχη της. Κάποτε, ο Economist τον είχε χαρακτηρίσει τον «ισχυρότερο άνθρωπο στο Βερολίνο». Είναι προσωπάρχης της Μέρκελ από το 2013. Και θεωρείται ότι έχει μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό του CDU.

Μένει να δούμε τι θα γίνει και μετά το σχηματισμό κυβέρνησης. Κι αν η τοποθέτηση του Αλτμάιερ είναι μια κίνηση – ματ της Μέρκελ στους Φιλελεύθερους, που πριν από τις εκλογές “γλυκοκοιτάζουν” το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλαγές κι αλλού

Στο μεταξύ, στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχουν κι άλλες αποχωρήσεις.

Ήδη παρελθόν αποτελεί από το υπουργείο Εργασίας η Αντρέα Νάλες, η οποία έγινε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών. Μεταβατικά, το χαρτοφυλάκιο ανέλαβε η Καταρίνα Μπάρλεϊ (SPD), υπουργός για θέματα Οικογένειας.

Επισημαίνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και αρχίζει και τυπικά η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις