Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μέρκελ-Σαρκοζί αποφασίζουν (ξανά) το μέλλον της Ευρώπης

Ώρα 12:00, Βερολίνο η κρίση, το ευρώ και η τύχη πολλών κρατών θα βρεθούν ξανά στο τραπέζι της συζήτησης που θα έχουν Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Επισήμως, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θα προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Εκτός όμως από το μέλλον της Ευρώπης, τους Μερκοζί θα απασχολήσει και το θέμα της επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Μέρκελ και Σαρκοζί θα συζητήσουν και το πως θα ενσωματωθούν στις Συνθήκες της Ένωσης οι αποφάσεις της Συνόδου του Δεκεμβρίου για το «δημοσιονομικό συμβόλαιο», την ενίσχυση του συντονισμού σε θέματα οικονομικής πολιτικής και την ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης. Δεδομένης της διαφωνίας της Βρετανίας, οι αποφάσεις αυτές θα πάρουν τη μορφή διεθνούς συμφωνίας, που ελπίδα του γαλλογερμανικού άξονα είναι να υπογραφεί ως τον Μάρτιο. Επί της ουσίας, όμως, Μέρκελ και Σαρκοζί ψάχνουν τρόπο για να τις ενσωματώσουν στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, Γαλλία και Γερμανία ενδέχεται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση στη συνάντηση του Eurogroup στις 23 Ιανουαρίου. Ο Σαρκοζί έχει εκφράσει την πρόθεση να επιβάλει τον φόρο οπωσδήποτε, ακόμη κι αν αυτό αφορά μόνο στη χώρα του, ενώ η Γερμανία επιμένει ότι θα πρέπει να προωθηθεί η πανευρωπαϊκή εφαρμογή του.

Την Τετάρτη αναμένεται στο Βερολίνο και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος στις 18 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Λονδίνο, ενώ στις 20 Ιανουαρίου οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα συναντηθούν στην Ρώμη.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο Ιταλός πρωθυπουργός, θα πάει στο Βερολίνο για να πει στη Μέρκελ πως «εμείς κάναμε ότι έπρεπε, τώρα ήρθε η σειρά της Ευρώπης». Ο Μάριο Μόντι ζήτησε από την Ε.Ε. να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης και να υιοθετήσει τα λεγόμενα Project Bond, τα ευρωπαϊκά ομόλογα που θα πρέπει να χρησιμεύσουν για την χρηματοδότηση υποδομών και στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα Ευρωομόλογα.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, από τη μία θέλει να αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση με την Γερμανία, αλλά, από την άλλη, ενόψει της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ, την Τετάρτη στο Βερολίνο, θέλει να στείλει και ένα σαφές μήνυμα: ότι δεν μπορεί να υπάρχει μόνον μια άκαμπτη στάση υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας και ότι η μείωση του δημόσιου χρέους, κατά την παρούσα φάση, πρέπει να γίνει βαθμιαία, όχι βεβιασμένα και τραυματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη”

Ατελείωτο παρασκηνιακό παιχνίδι μέχρι να κλείσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

Spiegel: Το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει το χρέος

Σαρκοζί: Θα επιβάλει φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε