Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μέρκελ-Σαρκοζί διώχνουν τον Μπερλουσκόνι; – La Repubblica: «Ο Σίλβιο αποχωρεί τέλος Δεκεμβρίου»

ΦΩΤΟ REUTERS

– Δραματικές εξελίξεις λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής
– Διαψεύδουν το δημοσίευμα από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού
– Μετά τα… γελάκια και το κατσάδιασμα, έρχονται οι φήμες για συμφωνία παραίτησης
– Δεν έπεισε η 14σελιδη επιστολή με το τι ΘΑ κάνει για να αποφύγει η Ιταλία το… κούρεμα αλά Ελλάδα
– Σε υψηλά επίπεδα τα ιταλικά spreads και cds

Η Ευρώπη (δηλαδή η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί) του ζήτησαν σε έντονο ύφος νέα μέτρα για να μην είναι η Ιταλία το επόμενο «θύμα» της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη. Γαλλία και Γερμανία δε θα άντεχαν να δουν την τρίτη οικονομία της ζώνης του ευρώ σε ρόλο… Ελλάδας.

Η Λέγκα του Βορρά αρνήθηκε να συναινέσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ήθελε ο Μπερλουσκόνι. Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο «καβαλιέρε» θα πήγαινε στις Βρυξέλλες με άδεια χέρια, ο Ουμπέρτο Μπόσι φάνηκε να υποχωρεί. Αλλά το έκανε με αντάλλαγμα, όπως όλα δείχνουν.

Για να περάσουν τα νέα μέτρα και να βγει ο Μπερλουσκόνι από τη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε., οι κυβερνητικοί εταίροι του ζήτησαν την παραίτησή του. Και η La Repubblica αποκαλύπτει πως η συμφωνία είναι να παραιτηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου και να προκηρύξει εκλογές τον Μάρτιο του 2012.

Οι φήμες βλέπουν το φως λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και ενώ ο Μπερλουσκόνι έχει ήδη στείλει επιστολή 14 σελίδων στους Ευρωπαίους, ενημερώνοντάς τους για τα μέτρα που θα λάβει το επόμενο διάστημα. Άγνωστο αν τους ενημέρωσε για το ενδεχόμενο παραίτησης.

Ο «καβαλιέρε», πάντως, είχε φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της La Repubblica, την Τρίτη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.

«Ελπίζω οι συνθήκες να προκύψουν ώστε να αφήσω την ευθύνη της προεδρίας σε άλλους, παραμένοντας ίσως στο κόμμα ως ο πατέρας του. Σε κάθε περίπτωση θα κάνω αυτό που θα μου ζητήσουν το κόμμα και ο συνασπισμός μου», φέρεται να δήλωσε.

Ακόμη μια παράμετρος: όλα γίνονται μόνο μερικές μέρες μετά τη δημόσια κοροϊδία του Ιταλού πρωθυπουργού από τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Μπερλουσκόνι αντέδρασε καθυστερημένα, αλλά όχι σε υψηλούς τόνους όπως ίσως θα έκανε μερικά χρόνια νωρίτερα.

Όλα αυτά ενώ τα spreads των ιταλικών ομολόγων έπιασαν τις 386 μονάδες βάσης και τα cds, δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, στις 460 μονάδες βάσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιοι καλοθελητές ”βλέπουν” στο 33% τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα θα σώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη; – Σαρκοζί: H Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού

Ο Μπερλουσκόνι υπόσχεται θυσίες στην Ε.Ε. για να βγει από τη… μαύρη λίστα – Όλη η επιστολή

Με το χαμόγελο στα… χείλη ο Μπερλουσκόνι στις Βρυξέλλες – Συμφωνία με τη Λέγκα

Τελεσίγραφο στην Ιταλία: “Θα συνηθίσετε να σας ελέγχουμε”

Η Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού – Ο Σαρκοζί δε μπορεί να “νικήσει” τη Μέρκελ και ξεσπάει σε Κάμερον-Μπερλουσκόνι

Αδιέξοδο στην Ιταλία για τις μεταρρυθμίσεις – Λέγκα: «Δώσαμε…»

Φόβοι ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας – Πληροφορίες για είσοδό της στον Μηχανισμό Στήριξης

Πως ο Μπερλουσκόνι προκαλεί… αμηχανία σε Μέρκελ-Σαρκοζί (VIDEO)

Άρχισαν τα όργανα και για την Ιταλία – Αυστηρά μηνύματα προς Μπερλουσκόνι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε