Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Μερντοχ: «Δε φταίω για το φιάσκο, αλλά συγγνώμη»

ΦΩΤΟ REUTERS

Για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της παντοκρατορίας του, ο Ρούπερτ Μέρντοχ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ζήτησε συγγνώμη για τις υποκλοπές, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη!

Το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Βρετανία έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο. Για αυτό και η κατάθεση του μεγιστάνα των media και του γιου του Τζέιμς ήταν ένα από τα μεγάλα διεθνή γεγονότα της ημέρας.

Ο Ρούπερτ ζήτησε συγγνώμη από το βρετανικό κοινοβούλιο για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που “κατάπιε” τον όμιλο News Corp., αλλά αρνήθηκε ότι ήταν τελικά υπεύθυνος για “το φιάσκο”.

Όπως κατέθεσε, είπε την αλήθεια για το σκάνδαλο στην εφημερίδα του News of the World, αλλά είχε παραπλανηθεί για το θέμα και τόνισε ότι έκλεισε την εφημερίδα αυτή γιατί η εταιρεία του αισθανόταν ντροπή για αυτό που συνέβη.

“Θα ήθελα να πω μόνο μια φράση. Αυτή είναι η πιο ταπεινωτική ημέρα της ζωής μου”, είπε λίγο μετά την έναρξη της ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πρόσθεσε ότι δεν είχε δει αποδεικτικά στοιχεία για τηλεφωνικές υποκλοπές στους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Το FBI ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου έρευνα για τις πιθανολογούμενες υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες που πραγματοποιούνταν από τον όμιλο του Νews Corp., στον οποίο ανήκουν το δίκτυο Fox, η ταμπλόιντ εφημερίδα New York Post και η εφημερίδα Wall Street Journal.

“Αν συνέβαινε αυτό, θα το αντιμετωπίζαμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και εδώ”, είπε ο Μέρντοχ, προσθέτοντας ότι θα ζητούσε μια “απολύτως” εσωτερική έρευνα, όπως έγινε και στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ταμπλόιντ News of the World, η οποία έκανε σε μεγάλη κλίμακα υποκλοπές τηλεφωνικών μηνυμάτων.

“Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος στην Αμερική το έκανε αυτό. Ότι κάποιος της News of the World ή ο κ. Μάλκερ (ιδιωτικός ντετέκτιβ που καταδικάστηκε το 2007 σε 6μηνη φυλάκιση για υποκλοπές) ανέλαβε να το κάνει (σ.σ. στη Βρετανία), δεν ξέρω”, σημείωσε.

Ο Αυστραλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και ο γιος του άρχισαν να καταθέτουν λίγο μετά τις 16:30 (ώρα Ελλάδας).

Η ακρόαση ήταν ανοικτή για το κοινό και μεταδόθηκε απ’ ευθείας από την τηλεόραση, είναι μια από τις σημαντικότερες που έχουν ποτέ διεξαχθεί από μια κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ σπάνιο το ότι ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος ηγείται, σε ηλικία 80 ετών, μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, καταθέτει δημόσια.

Η αίθουσα όπου έγινε η ακρόαση και διαθέτει μόνο 50 θέσεις, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο. Στις θέσεις του κοινού καθόταν η σύζυγος του Ρούπερτ Μέρντοκ, Ουέντι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση με τούρτα από… αφρό ξυρίσματος στον Μερντοχ! Δείτε ΦΩΤΟ και βίντεο

Μερντοκ και Μπρουκς ενώπιον της Βουλής λίγες ώρες μετά τον θάνατο δημοσιογράφου!

Επίθεση χάκερς στην Sun: Ο Μέρντοκ είναι νεκρός!

Νεκρός δημοσιογράφος που κατήγγειλε το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μπαράζ παραιτήσεων στη Σκότλαντ Γιαρντ: τέλος και ο Νο 2!

“Αναπάντητες” κλήσεις σε όλη την… Βρετανία!

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Ρεμπέκα Μπρουκς

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Αστυνομίας μετά τα δημοσιεύματα – Δείτε τη δήλωση του

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε