Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μέσα σε 12 λεπτά πουλήθηκε η “Κραυγή”

Μέσα σε 12 λεπτά πουλήθηκε η “Κραυγή”

Τόσος χρόνος χρειάστηκε για να καταγραφεί το ρεκόρ δημοπρασίας στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Η αγωνία χτύπησε “κόκκινο”. Τα καρδιοχτύπια “ακούγονταν” σε όλη την αίθουσα του οίκου Sothebys . Τελικά το έργο του Μουνχ πουλήθηκε έναντι 119.92 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πλειοδότες ήταν 8 αλλά η τελική, μεγάλη “μάχη” δόθηκε μεταξύ δύο που “χτυπούσαν” τα ποσά μέσω… τηλεφώνου. Κανείς δεν έμαθε ποιος τελικά “κέρδισε” αυτή τη μάχη αλλά σίγουρα όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα θα θυμούνται για καιρό την ταραχή που ένιωθαν κάθε φορά που η τιμή του έργου ανέβαινε…

Η ανάσα όλων σταμάτησε όταν η “Κραυγή” άγγιξε τα 99 εκατομμύρια δολάρια. Όταν όμως ένα τηλεφώνημα έσπασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

“Η δημοπρασία ήταν το όνειρο του κάθε δημοπράτη, και το να μπορέσει να πουληθεί “Η Κραυγή” για περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ήταν μια στιγμή που πάντα θα θυμάμαι…” δήλωσε ο Τομπίας Μέγιερ, επικεφαλής του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης του Οίκου Sotheby’s. “Η “Κραυγή” αξίζει αναμφισβήτητα το ποσό που ο συλλέκτης κατέβαλε γι’ αυτήν. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα-σύμβολα της τέχνης σε όλο τον κόσμο, και αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον κατάφερε να το αποκτήσει. Η αποψινή νύχτα ήταν ιστορική νύχτα για τον Οίκο Sotheby’s, και είμαι πολύ χαρούμενος που ήμουν μέρος της”.

Μέχρι σήμερα το ρεκόρ του ακριβότερου πίνακα κατείχε ο πίνακας του Πικάσο «Nude, Green Leaves and Bust». Είχε πουληθεί έναντι 106,5 εκατομμυρίων δολλαρίων το 2010 σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Η Κραυγή που δημοπρατηθηκε είναι μία απο τις 4 εκδοχές. Οι άλλες τρεις βρίσκονται σε Μουσεία της Νορβηγίας ενώ το έργο που δημοπρατήθηκε από τους Sotheby’s ήταν το μοναδικό που βρισκόταν στα χέρια του Πήτερ Ολσεν, νορβηγού  επιχειρηματία και κληρονόμου ναυτιλιακής αυτοκρατορίας.

 

Διαβάστε
Παγκόσμιο ρεκόρ για μια… Κραυγή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε