Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Μετά από 53 χρόνια νιώθει ξανά το πρόσωπο της

Χρειάστηκαν να περάσουν 53 ολόκληρα χρόνια για να μπορέσει να νιώσει ξανά την κίνηση στο μισό της πρόσωπο…

Πενήντα τρία χρόνια πριν, δύο χρονών νήπιο είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα, με αποτέλεσμα να παραλύσει η δεξιά πλευρά του προσώπου της. Σήμερα, η 55χρονη γυναίκα μπορεί να ελπίζει πως θα ξανανιώσει την κίνηση στο μισό της πρόσωπο, χάρη σε μια πρωτοποριακή επέμβαση που έγινε στο American Heart Institute της Λευκωσίας, από την ομάδα του πλαστικού χειρουργού δρα Γεώργιου Ψαρά.
 
Η σύνθετη και πολύπλοκη επέμβαση για αποκατάσταση της κινητικότητας του προσώπου (facial reanimation) έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου και κρινόταν ως αναγκαία, διότι από το τροχαίο, η ασθενής είχε υποστεί παράλυση του προσωπικού νεύρου σε ηλικία 2 ετών και έκτοτε δεν μπορούσε να κινήσει κανένα μέρος του δεξιού μέρους του προσώπου της. Η δε ασυμμετρία του προσώπου της ήταν έκδηλα εμφανής.
 
Μυ και φλέβα από το πόδι
 
Κατά την επέμβαση, η ομάδα ιατρών μεταμόσχευσε μέρος ενός μυός από το πόδι στο πρόσωπο. Σε πρώτη φάση έγινε η αφαίρεση του μυός από το πόδι. Μαζί με το τμήμα του μυός έγινε και αφαίρεση της αρτηρίας, της φλέβας και του νεύρου του μυός αυτού. Στη δεύτερη φάση της επέμβασης έγινε προσαρμογή του μυός στο πρόσωπο και αναστόμωση της αρτηρίας, φλέβας και του νεύρου σε αντίστοιχα του προσώπου.
 
Η όλη επέμβαση διήρκεσε 10 ώρες, στέφθηκε με επιτυχία και η ασθενής αναμένεται ότι θα πάρει εξιτήριο τις επόμενες μέρες και θα επανακτήσει μέρος της κινητικότητας του προσώπου της σε μερικούς μήνες. Πρόκειται για την πέμπτη στο είδος της επέμβαση που διενεργείται στη Κύπρο από την ομάδα αυτή τα τελευταία δυο χρόνια, ενώ παγκοσμίως είναι δυνατή σε πολύ λίγα ιατρικά κέντρα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε