Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Μετά την κατακραυγή η… πλατφόρμα – Η TEPCo θέλει να «σκοτώσει» το θηρίο με… σφεντόνα!

ΦΩΤΟ REUTERS

60.000 τόνοι νερού μολυσμένου με ραδιενέργεια υπάρχουν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και η TEPCo προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί.

Η απόφαση της εταιρίας να ρίξει το ραδιενεργό νερό που δεν ξέρει τι να κάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και έφερε την TEPCo με την πλάτη (ακόμη περισσότερο) στον τοίχο.

Η νέα… πατέντα που βρήκαν οι υπεύθυνοι είναι μια τεράστια χαλύβδινη πλωτή πλατφόρμα. Η οποία αποκαλείται mega-float και εκεί στοχεύουν να αποθηκεύσουν στις δεξαμενές της νερό μολυσμένο από ραδιενεργά σωματίδια.

Η θα μετακινηθεί στη Φουκουσίμα από το λιμάνι της επαρχίας Σιζουόκα, στο οποίο βρίσκεται, στη Γιοκοχάμα, όπου θα υποστεί προσαρμογές για να χρησιμοποιηθεί στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press.

Η πλωτή πλατφόρμα, η οποία πρόκειται να φτάσει στις 16 Απριλίου στη Φουκουσίμα, μπορεί να χωρέσει 10.000 τόνους, το 1/6 του μολυσμένου νερού δηλαδή. Έχει μήκος 136 μέτρα και πλάτος 46 μέτρα και χρησιμοποιούνταν σαν πλωτό νησί για διαγωνισμούς ψαρέματος.

Η Tepco «επιστρατεύει» κάθε μέσο για να διοχετεύσει το ραδιενεργό νερό καθώς δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει εκατομμύρια λίτρα πολύ ραδιενεργού νερού που ρέει από ρωγμές σε κτίρια αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα.

Για να δημιουργήσει χώρο μάλιστα, η Tepco άρχισε από τη Δευτέρα να ρίχνει το λιγότερο μολυσμένο νερό στον Ειρηνικό ωκεανό. Το ραδιενεργό νερό που βρίσκεται στα υπόγεια και τα κτίρια της Φουκουσίμα φτάνει τους 60.000 τόνους.

Αρχίζουν οι έλεγχοι στα σχολεία
Επείγον πρόγραμμα ελέγχων στα σχολεία αποφάσισαν να ξεκινήσουν οι αρχές της Φουκουσίμα. Περισσότερα από 1.400 σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ελεγχθούν για το αν τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει το όριο.

Όπως ήταν φυσικό, οι γονείς έχουν ανησυχήσει αλλά οι αξιωματούχοι τονίζουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά αν μείνουν εκτός της ζώνης απαγόρευσης των 30 χιλιομέτρων.

Διαβάστε επίσης
7,5 εκατομμύρια πάνω από το όριο η ραδιενέργεια στο νερό – Συνεχίζουν να ρίχνουν ραδιενεργό νερό στον ωκεανό

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε