Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Μετά τον σεισμό ήρθε ο κατακλυσμός

Μετά τον σεισμό ήρθε ο κατακλυσμός

Πρώτα σεισμός, μετά κατακλυσμός. Τι λένε ειδικοί και απλοί πολίτες για τον Εγκέλαδο και τις καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν στη χώρα

Σε τεκτονικές ανακατατάξεις στο σύστημα ρηγμάτων στο Πέρνικ-Ράντομιρ, δυτικά της Σόφιας, οφείλονται σύμφωνα με τους ειδικούς του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» τα ξημερώματα τη Σόφια, αλλά και οι δεκάδες μετασεισμοί που καταγράφηκαν έκτοτε από τους σεισμογράφους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η σεισμογενής περιοχή της ίδιας της πρωτεύουσας δεν έχει καμιά σχέση με τον ισχυρότατο σεισμό που κατατρόμαξε τους κατοίκους της βουλγαρικής πρωτεύουσας, αλλά και πολλών άλλων περιοχών της χώρας και τους έκανε να τρέχουν πανικόβλητοι, με τις πιτζάμες τους, στους δρόμους.

Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση των ειδικών για το φυσικό αυτό φαινόμενο. Ωστόσο, οι απλοί πολίτες δίνουν τη δική τους ερμηνεία στην επίσκεψη του Εγκέλαδου, ο οποίος είχε να κάνει την εμφάνισή του σε τέτοιο βαθμό από το μακρινό 1917.

«Φαίνεται ότι ο Μεγαλοδύναμος μας στέλνει μήνυμα, ότι έχουμε αμαρτήσει πολύ». Με αυτόν τον τρόπο αναφέρθηκε ηλικιωμένη κυρία από τη Σόφια στο σεισμό, αλλά και στη νεροποντή, που μεταμόρφωσε τους δρόμους και τις λεωφόρους της Σόφιας σε ορμητικούς χείμαρρους, σήμερα το απόγευμα.

Καταρρακτώδεις βροχές επιτείνουν τα προβλήματα και σε άλλες πόλεις (Πέρνικ, Ράντομιρ κ.λπ), αλλά και στα γύρω χωριά, το 50% των κτιριακών εγκαταστάσεων των οποίων έχουν υποστεί κάποια ζημιά.

Οι αρχές προετοιμάζουν προσωρινή στέγη για τους πολυάριθμους κατοίκους των πόλεων αυτών, τα σπίτια των οποίων εξετάζονται από τους Βούλγαρους ειδικούς, αν είναι ασφαλή και κατοικήσιμα. Ενώ η μικρή πόλη Ράντομιρ και τα κοντινά χωριά, με συνολικά 22.000 κατοίκους, νοτιοδυτικά της Σόφιας, έμειναν δίχως πόσιμο νερό, η παροχή του οποίου διακόπηκε εξαιτίας βλάβης που προκάλεσε ο σεισμός.

Κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία στις πόλεις Πέρνικ και Ράντομιρ , στην περιοχή των οποίων εντοπίζεται το επίκεντρο του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε την περιοχή της Σόφιας, τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και τη Βόρεια Ελλάδα. Στη Σόφια οι διευθυντές των σχολείων αποφασίζουν κατά περίπτωση για το αν θα γίνουν μαθήματα ή όχι, ενώ το υπουργείο Παιδείας συνέστησε στους παιδαγωγούς να απασχολήσουν τους μαθητές σε εξωτερικές δραστηριότητες.

Στη Σόφια, ο σεισμός έχει πλήξει 13 σχολεία, τα δύο από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η δήμαρχος της βουλγαρικής πρωτεύουσας Ιορντάνκα Φαντάκοβα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την αποτίμηση των ζημιών στην πρωτεύουσα, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είναι «υπολογίσιμες και όχι ανυπολόγιστες».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των σεισμόπληκτων, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια κι αποζημιώσεις.

Στο μεταξύ, σε 115 κτίρια στη Σόφια έχουν σημειωθεί διάφορες ζημιές, ενώ πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για καρδιακά προβλήματα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, νευρικό κλονισμό και άλλα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο, υπάρχουν και αρκετοί ελαφριά τραυματισμένοι από γυαλιά σπασμένων τζαμιών ή επειδή χτυπήθηκαν από διαφορετικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Ορισμένα ΜΜΕ της Βουλγαρίας καταλογίζουν στον … Εγκέλαδο την ευθύνη για το θάνατο 65χρονης γυναίκας από καρδιακή προσβολή, λίγο μετά το σεισμό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί ο δήμος του Πέρνικ εξαιτίας του σεισμού, τον οποίο ηλικιωμένος κάτοικος της Σόφιας χαρακτήρισε «μικρό διάβολο και όχι μεγάλο σατανά», αφού οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μικρές συγκρινόμενες με το μέγεθος της σεισμικής δόνησης.

Οι Βούλγαροι ειδικοί αποδίδουν τη μικρή, συγκριτικά, έκταση των καταστροφών στις αλλαγές των κανόνων οικοδόμησης στη Βουλγαρία, οι οποίες εγκρίθηκαν μετά τον τραγικό σεισμό που έσβησε, κυριολεκτικά, από το χάρτη τη μικρή πόλη Στράζιτσα, κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα Βελίκο Τίρνοβο, στη Βόρεια Βουλγαρία, το 1986.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, με τον διευθυντή του Γεωφυσικού Ινστιτούτου Νικολάι Μιλόσεφ και συναδέλφων του στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών να εξηγούν ότι, «όλα τα στοιχεία, όλα τα δεδομένα, όλες οι ενδείξεις στηρίζουν την εκτίμησή μας ότι το φαινόμενο εξελίσσεται στην κατεύθυνση της εκτόνωσης, ενώ άλλος ισχυρός σεισμός δεν αναμένεται να γίνει, κατά πάσα πιθανότητα».

Ωστόσο, οι ίδιοι προειδοποιούν πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κατά απόλυτο τρόπο ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Video από τη στιγμή του σεισμού στη Βουλγαρία – 30 τραυματίες από τα 5,8 Ρίχτερ

Σε κατάσταση πανικού μετά τα 5,8R η Βουλγαρία – Καμία ανησυχία για το Κοζλοντούι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε