Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Μετράει πληγές οι Ρωσία-Χιλιάδες οι νεκροί-Η βροχή έδωσε ανάσα στη Μόσχα

– Μπορεί να ξεπεράσουν τις 15.000 οι νεκροι εκτιμά το Bloomberg
– Ανησυχία για τα πυρηνικά εργοστάσια – Αρχισαν οι καθαιρέσεις των υπευθύνων
– Σε ετοιμότητα και οι ελληνικές αρχές για την αποστολή βοήθειας

 
Πολύ καλύτερα είναι σήμερα τα πράγματα στη Μόσχα όπου σε πολλές περιοχές έβρεξε λίγο τη νύχτα. Βλέπουν ουρανό πλέον οι κάτοικοι της Πρωτεύουσας, το νέφος είναι σαφώς πιο αραιό. Ως 34 θα δείξει το θερμόμετρο σήμερα πολύ κάτω από τους 38 των προηγούμενων ημερών

Ανοιχτές είναι όμως οι πληγές καθώς όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι νεκροί είναι πάνω από 7.000 στη Μόσχα και τουλάχιστον άλλοι τόσοι υπολογίζονται στην υπόλοιπη χώρα, λόγω των πυρκαγιών, του τοξικού νέφους και του πρωτοφανούς καύσωνα.
Παράλληλα, υπολογίζεται πως οι ζημιές θα φτάσουν τα 15 δισ. δολάρια.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές αρχές προκειμένου να αποστείλουν στη Ρωσία κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) για να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τεραστίων πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης της θεώρησης εισόδου στα διαβατήριά τους.

Πλέον το τοξικό νέφος είναι σχεδόν αόρατο στο κέντρο της Μόσχας, στα βόρεια και δυτικά της οποίας έπεσαν σήμερα οι πρώτες σύντομες βροχές και φύσηξε δυνατός αέρας έστω και για λίγα λεπτά συμβάλλοντας στην αραίωση και την απομάκρυνση του καπνού.

Ωστόσο οι αρμόδιοι της υπηρεσίας “ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ”, που καταγράφει τις τιμές στην ατμόσφαιρα της πόλης, προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις σε μονοξείδιο και σωματίδια είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το βράδυ μπορεί να αυξηθούν αισθητά, οπότε οι κάτοικοι δεν πρέπει να χαλαρώσουν εντελώς την επαγρύπνησή τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας οι τιμές παραμένουν, κυρίως λόγω της ζέστης, υψηλές σχετικά με το όζον και οι υπόλοιποι δείκτες σταδιακά αποκλιμακώνονται, όμως η βελτίωση που αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο διήμερο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο σχηματισμός νέου τοξικού νέφους περί τα τέλη της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, καθώς δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μικροκλιματικές συνθήκες, που συνετέλεσαν στη δημιουργία του.

Με το θερμόμετρο να παραμένει στο κέντρο της πόλης στους 35-36° C ακόμη και ως αργά το βράδυ η Μόσχα δεν δείχνει να απαλλάσσεται εύκολα από το βαρύ και θανατηφόρο, όπως αποδείχθηκε κοκτέιλ καύσωνα και μόλυνσης.
Ο κόσμος δεν κρύβει την αγανάκτησή του και ο Πούτιν δείχνει να ζητά συγγνώμη - ΦΩΤΟ REUTERS
Στις 14.00 μετά το μεσημέρι καταγράφηκε το 8ο για τον Αύγουστο και το 20ό για τη φετινή χρονιά ημερήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας, όταν το θερμόμετρο κατέγραψε 32,8° C, 1,1 βαθμό πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ της 10ης Αυγούστου του 1893.

Αρχισε η απόδοση ευθυνών

Αρχίζοντας το “ξήλωμα” των υπευθύνων για την καταστροφή, αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, που φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της, η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.

Την οργή του ρώσου πρωθυπουργού έζησε, εκτός κάμερας όμως, ο δήμαρχος της Μόσχας ο οποίος επέστρεψε την Τρίτη από διακοπές και ενώ η πόλη του είναι σε κατάσταση συναγερμού εδώ και 10 ημέρες!

Ο Δήμαρχος Μόσχας είναι ουσιαστικά κυβερνήτης της μητροπολιτικής Μόσχας, δηλαδή απόλυτος άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το γραφείο του θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι “βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς”, αλλά και ότι “ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα”.

Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.

Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος δέχεται επικρίσεις για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Ο χάρτης των πυρκαγιών όπως παρουσιάζεται σήμερα

«Κατηγορώ» από τη Greenpeace

Η Greenpeace πάντως ακόμα και σήμερα προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς ραδιενεργού υλικού από τις πολλές πυρκαγιές που απειλούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι ρωσικές αρχές υποτιμούν τον κίνδυνο της ραδιενέργειας που δημιουργούν οι πυρκαγιές διαμηνύει η Greenpeace, τονίζοντας πως 20 φωτιές εξελίσσονται σε μολυσμένες περιοχές. Τρεις πυρκαγιές έχουν εντοπιστεί στην μολυσμένη περιοχή Μπρίανσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και την Λευκορωσία και μολύνθηκε από ραδιενέργεια από την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.

«Η αυξημένη ραδιενεργή ακτινοβολία δεν θα οδηγήσει σε νέα μόλυνση όπως με το Τσερνομπίλ. Παρ’ όλα αυτά, οι μικρότερες ποσότητες ραδιενέργειας δεν πρέπει να υποτιμηθούν» δήλωσε ο ακτιβιστής της Greenpeace, Βλαντιμίρ Τσουπρόφ.

Η εξελίξεις τις τελευταίες ώρες

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 00:09 Οι ΗΠΑ επέτρεψαν σε ορισμένα μέλη του προσωπικού τους στην πρεσβεία τους στη Μόσχα και στις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Κάλεσαν επίσης τους Αμερικανούς να αναβάλλουν τα ταξίδια τους στη Ρωσία όσο η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 17:17 Η Σουηδία καλεί τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στη Μόσχα ή τις κοντινές περιοχές αν δεν είναι απαραίτητο καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους.

ΖΥΡΙΧΗ 16:22 Η Ελβετία έστειλε εξοπλισμό 360.000 ευρώ ως βοήθεια στην Ρωσία.

ΜΟΣΧΑ 15:49 O Πούτιν θέλοντας να δείξει οτι ελέγχεται η κατάσταση εμφανίζεται στην τηλεόραση δίπλα σε ένα πιλότο πυροσβεστικού αεροσκάφους. Μάλιστα φωτογραφίζεται και στο πιλοτήριο.

ΜΟΣΧΑ 15:40 Με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πλαφόν στις τιμές κλιματιστικών και ανεμιστήρων.

ΜΟΣΧΑ 15:14 Ο Πούτιν συναντάται με τον δήμαρχο της Μόσχας ο οποίος έλειπε σε διακοπές!

ΜΟΣΧΑ 12:58 Ανακοινώνονται νέα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας για Πούτιν και Μεντβέντεφ τα χαμηλότερα από το 2008.

ΜΟΣΧΑ 11:45 Ο καπνός είναι λίγο πιο αραιός στην ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο ο κίνδυνος για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις παραμένει.

ΜΟΣΧΑ 11:28 Ανακοινώνεται οτι η ρωσική οικονομία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις καταστροφές. Μπορεί να έχουν ήδη χαθεί 15 δις!

ΜΟΣΧΑ 9:46 Δυο στρατιώτες χάνουν την ζωή τους ενώ μάχονται με τις φλόγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τοξικό νέφος πνίγει τη Μόσχα – Φεύγουν διπλωμάτες και πολίτες – Μαίνονται 50 πυρκαγιές
Τιμές χρυσού για το σιτάρι – Μπήκε στο μάτι των κερδοσκόπων – Οι φωτιές της Ρωσίας “καίνε” τις τσέπες των καταναλωτών
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Παπανδρέου σε Πούτιν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε