Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μετρούν νεκρούς οι Αμερικανοί στο Ιράκ

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια εκπαίδευσης από αμερικανούς στρατιώτες στο κέντρο εκπαίδευσης του αλ Γκαζιάνι, δυτικά της Μοσούλης.

Τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, δύο εκ των οποίων από τουλάχιστον έναν ιρακινό στρατιώτη σε στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν αργά χθες Σάββατο στρατιωτικές πηγές.

Η χθεσινή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα για τον αμερικανικό στρατό, μετά το θάνατο επίσης τριών αμερικανών στρατιωτών στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα www.casualties.org.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια εκπαίδευσης από αμερικανούς στρατιώτες στο κέντρο εκπαίδευσης του αλ Γκαζιάνι, δυτικά της Μοσούλης, 350 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, διευκρίνισε ο αμερικανικός στρατός.

“Ο ιρακινός στρατιώτης άνοιξε πυρ (εναντίον των αμερικανών εκπαιδευτών του) και σκοτώθηκε κατά την επίθεση”, δήλωσε ο αμερικανικός στρατός χωρίς να αναφέρει τις συνθήκες της επίθεσης ή την ταυτότητα των θυμάτων.

Ιρακινός αξιωματικός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δύο ιρακινοί στρατιώτες πυροβόλησαν σκόπιμα τους αμερικανούς στρατιώτες και ότι οι δύο ιρακινοί στρατιώτες είχαν συλληφθεί.

Εκπρόσωπος της διοίκησης επιχειρήσεων της επαρχίας Νινίβ, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη, είχε αναφέρει ότι ο ένας από τους δύο ιρακινούς στρατιώτες σκοτώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός ανέφερε το θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη του στη διάρκεια επιχειρήσεων στο κεντρικό Ιράκ.

Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται σε 4.435 ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή το 2003 που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων βάσει στοιχείων της ιστοσελίδας www.casualties.org.

Μετά τη λήξη της πολεμικής του αποστολής στις 31 Αυγούστου, ο αμερικανικός στρατός επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο οι σχεδόν 50.000 αμερικανοί στρατιώτες που παραμένουν στο Ιράκ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, αν δεχτούν επίθεση ή αν οι ιρακινές δυνάμεις ζητήσουν τη βοήθειά τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε