Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Μια εβδομάδα από την πτώση Μουμπάρακ – Εορτασμοί και παρελάσεις στο Κάιρο

Κόσμος και στρατός... γιορτάζουν! - ΦΩΤΟ REUTERS

Την ονόμασαν Victory March, δηλαδή Παρέλαση νίκης. Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και οι Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους να το γιορτάσουν!

Χιλιάδες κάτοικοι της αιγυπτιακής πρωτεύουσας πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης για να εκδηλώσουν τη χαρά για τη… νίκη τους. Η σημερινή μέρα ονομάστηκε «Ημέρα της νίκης και της συνέχισης». Επίκεντρο ξανά η πλατεία Ταχρίρ, η πλατεία της Επανάστασης, σύμβολο της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και του καθεστώτος του.

Η πρώτη Παρασκευή από την πτώση Μουμπάρακ ήταν σημαντική και για ακόμη ένα λόγο: για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, ο εξέχων μουσουλμάνος μελετητής Γιουσούφ αλ Καραντάουι οδήγησε χιλιάδες πιστούς στην προσευχή από την πλατεία Ταχρίρ.
Η πλατεία Ταχρίρ γεμάτη κόσμο, μια εβδομάδα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ - ΦΩΤΟ REUTERS

Απαγορεύονται οι απεργίες

Το Ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτραπούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς επίσης κι η εξέλιξη παλαιότερων απεργιακών κινητοποιήσεων. «Βλάπτουν, γενικώς, οι απεργίες την αιγυπτιακή οικονομία», αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν του οποίου μεταδόθηκε ήδη από τη δημόσια τηλεόραση στο Κάϊρο.

Η Αίγυπτος στο επίκεντρο της Ε.Ε.

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο θα συζητήσουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Κυριακή το βράδυ αλλά και τη Δευτέρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Στο ανεπίσημο δείπνο που θα παραθέσει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στους υπουργούς εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα το βράδυ θα συζητηθεί η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο μετά την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Κόσμος, σημαίες και κλίμα ευεξίας στο Κάιρο - ΦΩΤΟ REUTERS
Στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, θα εξεταστεί το πώς η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση να διαχειριστεί τη μετάβαση προς τη διενέργεια ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών και την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Βασική ιδέα των συζητήσεων είναι να συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων βοήθειας που θα αφορά στην εκλογική διαδικασία, την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, την υποστήριξη της αναμόρφωσης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Πρόθεση είναι το πακέτο αυτό να προταθεί από την Άστον στις αιγυπτιακές αρχές κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν ακόμη το αίτημα των αιγυπτιακών αρχών να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία αρκετών αξιωματούχων του παλιού καθεστώτος.

Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα

Οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς τη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικές υποθέσεις και για να επιτρέψουν στους Παλαιστινίους που έχουν αποκλειστεί στην Αίγυπτο να επιστρέψουν.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα συνδέει τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικείται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Ήταν η πρώτη φορά που το συνοριακό πέρασμα άνοιξε αφότου ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ανατράπηκε πριν από μία εβδομάδα.

Η κυβέρνησή του συνεργάστηκε με το Ισραήλ για την επιβολή ενός αποκλεισμού της περιοχής, κατασκευάζοντας ένα υπόγειο “φράγμα” για να αποτρέψει τη λαθραία διακίνηση (όπλων και αγαθών) μέσω σηράγγων και ανοίγοντας το συνοριακό πέρασμα για τους ταξιδιώτες μόνο περιστασιακά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε