Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Μια γυναίκα πίσω από τον κ.Wikileaks;

Είναι ισλανδή, είναι βουλευτής και συμπαθεί ιδιαίτερα τον Τζουλιαν Ασάνζ. Το έχει γράψει άπειρες φορές στο twitter της.

Μόνο για τον λόγο αυτό η αμερικανική Δικαιοσύνη την περνάει από κόσκινο.

«Δεν βλέπουν ότι είμαι βουλευτής» αναρωτιέται η ίδια η Μπριγκίτα Γιονσντότιρ, η οποία ζήτησε ήδη τη συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ισλανδίας.

* Το προφίλ της στο twitter

Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, στο στόχαστρο έχει μπει η υπόθεση με το βίντεο, όπου παρουσιάζεται ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι να ανοίγει πυρ εναντίον πολιτών στη Βαγδάτη.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο συνεργάτες του Reuters.

To βίντεο με τις σκηνές έδωσε στη Wikileaks ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, μέλος των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο συνελήφθη και πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη.

Η επαφή του Μάνινγκ με τη Wikileaks έγινε το Νοέμβριο του 2009, ενώ η επεξεργασία του υλικού έγινε στην Ισλανδία.

Η Ουάσινγκτον τώρα φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα twitts της Ισλανδής πολιτικού από εκείνο το χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα.

Τον περασμένο Ιούνιο το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας ενέκρινε ομόφωνα πρωτοβουλία (Icelandic Modern Media Innitiative) για την προστασία της ερευνητικής δραστηριότητας και των δημοσιογραφικών πηγών, παίρνοντας τους καλύτερους νόμους από όλο τον κόσμο για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Η πρωτοβουλία, αν υπολογιστεί και το διάστημα για τον τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, θα τεθεί σε ισχύ προς το τέλος του 2011.

Η ευνοϊκή νομοθεσία της Ισλανδίας είχε οδηγήσει τον ιδρυτή του Wikileaks να κάνει τη χώρα βάση του, αφού ζoύσει εκεί μεγάλα διαστήματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε