Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Μια ήπειρος, από σκουπίδια, πλέει στον Ειρηνικό…

Εκατομμύρια  μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού, είναι διασκορπισμένα παντού,  μέσα στο  νερό…

Τον λένε Ντέιβιντ ντε Ροτσίλντ και θέλει να σώσει τους ωκεανούς από τη μόλυνση.
Λίγες ώρες προτού αρχίσει την τελευταία φάση του επικού ταξιδιού του με το καταμαράν «Ρlastiki» ο 31χρονος βρετανός ιστιοπλόος, γόνος των πάμπλουτων τραπεζιτών, μίλησε σε εφημερίδες του Λονδίνου για τη μεγάλη χωματερή των πλαστικών σκουπιδιών στον Ειρηνικό.

«Σε μια έκταση διπλάσια από το Τέξας καταλήγουν παγκοσμίως, κατακομματιασμένα, τα πεταμένα πλαστικά του κόσμου.Είναι μια ήπειρος από σκουπίδια που επιπλέει.Στη αρχή δεν το βλέπεις,αλλά όταν μπαίνεις στη θάλασσα, και κάτω από το νερό, συνειδητοποιείς ότι είναι σαν σούπα με  εκατομμύρια επί εκατομμυρίων μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού, διασκορπισμένα στο νερό. Μόλις προσαρμοστεί το μάτι σου,αρχίζεις να διακρίνεις κάποια από τα μεγαλύτερα κομμάτια που αντανακλώνται. Τα κόκκινα θραύσματα ξεχωρίζουν περισσότερο» τονίζει.

Σε 15 ημέρες, όταν θα φθάσει στον τελικό προορισμό, το Σίδνεϊ, θα δώσει μεγάλη συνέντευξη Τύπου με την ελπίδα να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για αυτή τη δηλητηριώδη συνάθροιση πολυμερών, που μεταφέρουν τοξικές ουσίες, δηλητηριάζοντας τη διατροφική αλυσίδα.

Το σκάφος «Ρlastiki», επαναστατικής «τεχνολογίας» καταμαράν, επιπλέει χάρη σε 12.500 πλαστικά μπουκάλια που απαρτίζουν το σκαρί του, μήκους 18 μέτρων. Στις 100 ημέρες που ο Ροτσίλντ και το πενταμελές πλήρωμά του πέρασαν στη θάλασσα ανακάλυψαν πολλά πράγματα. Κυρίως, όμως, όπως αναφέρει, έμαθαν για τη δύναμη και την αδυναμία του ωκεανού.

Η δύναμη αναδείχθηκε σαφέστατα στο σκέλος του ταξιδιού που μόλις ολοκληρώθηκε, τα 1.700 μίλια από τη Σαμόα, στη διάρκεια του οποίου η ασυνήθιστη κατασκευή του σκάφους δοκιμάστηκε σκληρά, επί ημέρες, από κύματα τεσσάρων μέτρων και ανέμους 35 κόμβων.

«Είναι δύσκολο να μη συνειδητοποιήσεις πόσο ασήμαντος είσαι στο Σύμπαν» σημειώνει ο κ. Ροτσίλντ« όταν κρεμιέσαι από τη μία πλευρά ενός σκάφους κατασκευασμένου από πλαστικά μπουκάλια, 1.000 μίλια από τη στεριά,μέσα στο σκοτάδι,τη στιγμή που ο Ειρηνικός μανιάζει. Η αδυναμία του ωκεανού φάνηκε μόνο όταν είδαμε τη χωματερή». Τα πλαστικά μπουκάλια είναι μόνο μία από τις καινοτομίες που χαρακτηρίζει το σκάφος. Υπάρχουν επίσης ηλιακοί πίνακες και ανεμοκινητήρες, ενώ είναι δυνατόν να επαναφορτισθούν οι μπαταρίες του σκάφους με τη χρήση στάσιμων ποδηλάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε