Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μικρότερες από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας οι καταστροφές από το τσουνάμι στην Ιαπωνία

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου υπολογίζονται ως και 25 τρισεκατομμύρια γεν (217,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι εκτιμήσεις αυτές καλύπτουν ζημιές σε δρόμους, κατοικίες, εργοστάσια και άλλες υποδομές, αλλά όχι την χαμένη οικονομική δραστηριότητα από τις διακοπές ρεύματος και το κόστος των ζημιών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς και τις επιπτώσεις των διακυμάνσεων στις χρηματαγορές.

“Οι επιπτώσεις από τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι πιθανό να αποδειχτούν ιδιαίτερα σημαντικές”, τόνισε ο Φουμιχίρα Νισιζάκι, επικεφαλής των μακροοικονομικών αναλύσεων του υπουργικού συμβουλίου.

“Οι εκτιμήσεις μας δεν λαμβάνουν υπ’όψιν τις επιπτώσεις από το πυρηνικό ατύχημα, συμπεριλαμβανομένων και των φημών που σχετίζονται με τη διαρροή ραδιενέργειας”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε την αβεβαιότητα που υπάρχει για το πώς η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας στην Ιαπωνία θα αντιδράσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών.

Στο μεταξύ, οι ιαπωνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν δάνεια ύψους δύο τρισεκατομμυρίων γεν (17,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στην ηλεκτρική εταιρία TEPCO για την χρηματοδότηση των επισκευών στα εργοστάσια που καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι και την διάλυση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Η TEPCO ζήτησε τα δάνεια αυτά για να μπορέσει να επιταχύνει τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών σε αρκετούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία και στην περιοχή του Τόκιο.

Επίσης η εταιρία χρειάζεται τα κεφάλαια αυτά για την απενεργοποίηση της εγκατάστασης της Φουκουσίμα που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε