Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Μίλησαν για όλα Ομπάμα και Ζιντάο στο Λευκό Οίκο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η αναπροσαρμογή του γιουάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Δαλάι Λάμα, η Βόρεια Κορέα ήταν μερικά από τα πολλά θέματα που συζήτησαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Μπάρακ Ομπάμα και Χου Ζιντάο μετά τις επίσημες συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του συναλλαγματική αναπροσαρμογή του γιουάν, καθώς επίσης και να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην κινεζική αγορά.

«Είπα στον πρόεδρο Χου ότι χαιρετίζουμε την αυξημένη ευελιξία του νομίσματος της Κίνας σε θέματα συναλλαγματικής ισοτιμίας», είπε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι το κινεζικό νόμισμα «παραμένει υποτιμημένο και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγματικής αναπροσαρμογής για να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο δεν θα έχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές».

Χαιρέτισε, πάντως, τη δέσμευση του Χου ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα υφίστανται διακρίσεις κατά την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων στην Κίνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε, επίσης, από τον Κινέζο ομόλογό του να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.

Από την πλευρά του, ο Χου Ζιντάο ζήτησε την μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι στρατιωτικές σχέσεις βρίσκονται στην καρδιά των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις ΗΠΑ να ζητούν συχνά από την Κίνα να κάνει πιο διαφανείς τις αμυντικές της δαπάνες.

«Οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι η αύξηση του εμπορίου και της συνεργασίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις μας θα συμβάλει στην εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας και θα ενίσχυση την πρόοδο των σχέσεών μας», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας.

Παραδέχτηκε δε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και η χώρα του έχει πραγματοποιήσει «τεράστια πρόοδο» σε αυτό το θέμα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώσουμε τις ζωές των Κινέζων και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε την δημοκρατία στην χώρα μας», πρόσθεσε ο Χου Ζιντάο.

«Η Κίνα αναγνωρίζει και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε ότι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες. «Το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι με τη διατήρηση αυτών των καθολικών δικαιωμάτων όλα τα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα ευημερούν», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε