Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μίνι ανασχηματισμός απο τον Σαρκοζί μετα την παραίτηση της υπουργού εξωτερικών

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση και αιτιολόγησε την απόφασή του.

Μέσω των βραδυνών δελτίων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να ανακοινώσει τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, ύστερα από την παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών την οποία και αποδέκτηκε.

Διαβάστε την είδηση για την παραίτηση της υπουργού

Με τον σημερινό μίνι- ανασχηματισμό ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί τη διάσωση της γαλλικής διπλωματίας, που τελευταία έχει δεχθεί πυρά ακόμα και από βουλευτές της πλειοψηφίας, αναθέτοντας το υπουργείο Εξωτερικών στον νυν υπουργό Άμυνας Αλαίν Ζυπέ.

Για το υπουργείο Άμυνας εκλήθη στην κυβέρνηση ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Ζεράρ Λονγκέ ενώ ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Κλοντ Γκεάν αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών απ’όπου απομακρύνεται ο Μπρις Ορτεφέ o oποίος παραμένει ως σύμβουλος στον πρόεδρο.

Με μια παρέμβαση εξίμισυ λεπτών από το γραφείο του στο παλάτι των Ιλισίων ο Γάλλος πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του για τον ανασχηματισμό εξαιτίας “της τεράστιας αναστάτωσης” στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, προβάλλοντας παράλληλα τον κίνδυνο “ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών κινημάτων “.

Ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε ότι αίτιο του ανασχηματισμού ήταν οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και επιχείρησε να αιτιολογήσει τη στήριξη των Παρισίων στα αυταρχικά καθεστώτα. Ο Νικολά Σαρκοζί αποδέχθηκε ότι “όλα τα δυτικά κράτη και όλες οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις μετά τη λήξη της αποικιοκρατίας, είχαν διατηρήσει οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τις αυταρχικές κυβερνήσεις. “Ο λόγος ήταν”, δικαιολόγησε, “ότι στα μάτια όλων παρουσιάζονταν σαν τα τείχη ενάντια στο θρησκευτικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία”.

Πρόσθεσε ότι τώρα η Ευρώπη έχει υποχρέωση να βοηθήσει τους λαούς για να αποφευχθούν νέες δικτατορίες, αλλά και για να ανακόψει εν τη γενέσει του ένα ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης. “Έχουμε επομένως υποχρέωση να ενεργήσουμε με τρόπο ανάλογο με το ύψος των ιστορικών περιστάσεων που ζούμε”, τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι πρώτες κινήσεις του προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να ζητήσει έκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να κάνει νέες προτάσεις για τη Μεσογειακή Ένωση, καθώς και να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας με τον ανασχηματισμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε