Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

“Μήνυμα” Τραμπ στον Ερντογάν: Πείτε μας με ποια στοιχεία κρατάτε τους υπαλλήλους της προξενείου μας!

Τραμπ Ερντογάν

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έχουν περάσει από τη διπλωματική κρίση στην… ανοιχτή κόντρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Αμερικανού ΥΠΕΞ, έστειλε σαφές μήνυμα στον Ερντογάν.

Πριν μερικές εβδομάδες, στην τελευταία τους συνάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε “φίλο” τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τότε, άλλαξαν πολλά. Και πλέον, ΗΠΑ και Τουρκία είναι στα χαρακώματα. Η σύλληψη δυο εργαζομένων στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και η αναστολή χορήγηση βίζας, εκατέρωθεν, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Μήνυμα μέσω Τίλερσον

Το απόγευμα της Τετάρτης (11.10.2017) έγινε γνωστό ότι συνομίλησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Ρεξ Τίλερσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα περίμενε κανείς να γίνει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Όχι μόνο δεν έγινε αλλά αντίθετα, ο Τίλερσον μετέφερε ένα τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις, οι οποίες να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες σε βάρος των δύο εργαζομένων του αμερικανικού προξενείου.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία ο Τίλεσον εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του τη «βαθιά ανησυχία» για τη σύλληψη και προφυλάκιση των δυο εργαζομένων.

Με διπλωματικό τρόπο, η ανακοίνωση ουσιαστικά “λέει” ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την οργή των ΗΠΑ για τα όσα κάνει η Τουρκία.

Όπως αναφέρει το mignatiou.com ο Ρεξ Τίλερσον μετέφερε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την οργή του Ντόναλντ Τραμπ για τις διώξεις. Και απαίτησε να σταματήσουν και οι συλληφθέντες να απελευθερωθούν. Θεωρεί άλλωστε τις κατηγορίες αστείες. Η δε Τουρκία υποστηρίζει ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, για το οποίο κατηγορούν ακόμη και τις ΗΠΑ.

Η σύλληψη των δυο υπαλλήλων προκάλεσε την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Το ίδιο έκανε και η Τουρκία ως… αντίποινα.

«Υπερβολικές διαστάσεις»

Και ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφο στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ δηλώνει πως το όλο θέμα έχει πάρει… υπερβολικές διαστάσεις.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η διπλωματική κρίση που οδήγησε στο να μην εκδίδονται βίζες ενδέχεται να επιλυθεί σύντομα.

Το θέμα είναι πως οι δηλώσεις του έγιναν σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.

Ο Σιμσέκ διαβεβαίωσε ότι για την τουρκική κυβέρνηση η ασφάλεια των διπλωματών και των υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα».

Οι προσαγωγές εργαζομένων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έγιναν στο πλαίσιο ερευνών «ρουτίνας», υποστήριξε. Σε άλλη… γραμμή από εκείνη του Ερντογάν.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις