weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μήπως ήρθε η ώρα του Σίλβιο;

Μήπως ήρθε η ώρα του Σίλβιο;
Εισαγγελείς του Μιλάνου θα ζητήσουν σήμερα την άμεση παραπομπή του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δίκη για «κατάχρηση εξουσίας», όσον αφορά το σκάνδαλο Ρούμπι Καρίμα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται ο Ιταλικός Τύπος.
 

Νωρίτερα ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρθηκε στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα την Κυριακή έξω από την βίλα του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, στο Άρκορε. «Η χρήση του συνταγματικού δικαιώματος ειρηνικής διαδήλωσης δεν πρέπει να μετατρέπεται σε απαράδεκτες συγκρούσεις και ταραχές που προκαλούνται από εξτρεμιστικές ομάδες», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ιταλικής Προεδρίας.

 
Ο Ναπολιτάνο, παράλληλα, αναγνώρισε ότι οι υπεύθυνοι του «μωβ κινήματος», που οργάνωσαν την κινητοποίηση της Κυριακής με αίτημα την παραίτηση του «Καβαλιέρε», δεν ευθύνονται με κανένα τρόπο για τις συμπλοκές που σημειώθηκαν.
 
Αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε την απελευθέρωση των δυο νέων που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία άσκησης βίας σε βάρος αστυνομικού οργάνου. Οι δυο διαδηλωτές πρόκειται να δικαστούν στις επτά Μαρτίου, αλλά ο δικαστικός έκρινε ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις επικινδυνότητας που θα επέβαλλαν την προφυλάκισή τους.
 
Οι εφημερίδες Ιλ Τζορνάλε και Λίμπερο, οι οποίες στηρίζουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισαν «μεροληπτική και απαράδεκτη», την απόφαση του εισαγγελέα.
 
Σε ό,τι αφορά την έρευνα «Ρούμπι-Γκέιτ», οι τέσσερις εισαγγελείς του Μιλάνου που ασχολούνται με την υπόθεση συνέχιζαν να συλλέγουν υλικό και αποδείξεις. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο, εξετάζεται ακόμη προσεκτικά η θέση της εικοσάχρονης ιταλοβραζιλιάνας Ίρις Μπεράρντι, η οποία φέρεται να πέρασε τουλάχιστον μία νύχτα στην έπαυλη του Καβαλιέρε τον Νοέμβριο του 2009. Όταν δηλαδή, δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί.
 
Σχετικά, επίσης, με την ηθοποιό και τηλεπαρουσιάστρια Σάρα Τομμάζι, η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα προσθέτει ότι σε δηλώσεις της, παραδέχθηκε πως «ο τηλεοπτικός μάνατζερ Λέλε Μόρα, παρουσίαζε συνεχώς νέες κοπέλες στον πρωθυπουργό. Ήταν κάτι που γνώριζαν όλοι».
 
Σε μια πιο πολιτική παράμετρο των εξελίξεων στην Ιταλία η ηγεσία της Λέγκας του Βορρά είχε χθες βράδυ δίωρη συνάντηση με τον Μπερλουσκόνι. Κατά εκτιμήσεις η Λέγκα και ο ηγέτης της Ουμπέρτο Μπόσσι ζήτησαν να εφαρμοσθεί άμεσα η ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση της χώρας, και επέμειναν ότι για να επιτευχθεί, η συμπολίτευση πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε όλες της κοινοβουλευτικές επιτροπές.
 
Ο «Καβαλιέρε», από την μεριά του, ελπίζει να μπορέσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κυβερνητικού του συμμάχου (αναβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες), πετυχαίνοντας την διεύρυνση των επιτροπών βουλής και γερουσίας, με την ένταξη των μελών της νεοσύστατης ομάδας των «Υπεύθυνων», που στηρίζει την κυβέρνηση. Αναλυτές επιμένουν πάντως ότι ακόμη και αν ο Μπερλουσκόνι εξασφαλίσει την ποθούμενη παράταση ζωής για την κυβέρνησή του, πολύ δύσκολα οι βουλευτικές εκλογές, θα μπορέσουν να αναβληθούν πέραν του Μαΐου.
 
 

#TAGS MM