Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μίριαμ Μακέμπα: Το φιλμ που την “εξόρισε” για πάντα από τη Νότια Αφρική

Μίριαμ Μακέμπα: Το φιλμ που την “εξόρισε” για πάντα από τη Νότια Αφρική

Η Μίριαμ Μακέμπα (Miriam Makeba), στην οποία είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google είναι η γυναίκα «θρύλος» της Νότιας Αφρικής.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ό,τι η Εντίφ Πιαφ για τους Γάλλους. Μια γυναίκα που έζησε με πάθος στα όρια του λάθους. Παντρεύτηκε πέντε φορές και άφησε την τελευταία της πνοή στη σκηνή.

Έγινε σύμβολο για τη Νότια Αφρική γιατί ύψωσε το ανάστημά της στο απαρτχάιντ. Το πλήρωσε με εξορία. Αλλά δε μετάνιωσε ποτέ γι’ αυτό.

Το ντοκιμαντέρ Come Back Africa ήταν η αιτία για να φύγει από τη χώρα της και να μην της επιτραπεί να επιστρέψει ποτέ. Ήταν μια ταινία για τα εγκλήματα του απαρτχάιντ και η Μακέμπα δε δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για όσα είχε περάσει.
Λέγεται πως τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, εκείνη και το συγκρότημά της είχαν ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Η αστυνομία έσωσε μόνο τον λευκό επιβάτη του άλλου αυτοκινήτου αφήνοντας τρία από τα μέλη του γκρουπ να πεθάνουν στον δρόμο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΟΥ COME BACK AFRICA

Μετά την προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ των Καννών και την διεθνή αναγνώριση, το καθεστώς αφαίρεσε από τη Μακέμπα την υπηκοότητα της και ακύρωσε το διαβατήριό της. Δεν την άφησαν ούτε στην κηδεία της μητέρας της να πάει.

«Ο υπάλληλος πίσω από το γκισέ πήρε το διαβατήριό μου. Δεν μου μίλησε καν. Πήρε μία σφραγίδα και χτύπησε πάνω τη λέξη “άκυρο”. “Το έκαναν” είπα από μέσα μου, “με εξόρισαν”», είχε δηλώσει. Η εξορία κράτησε 31 χρόνια. Αλλά η Μακέμπα έγινε πολίτης του κόσμου.

Η «Μάμα Άφρικα», όπως τη γνώριζε ολόκληρη η Αφρική, γύρισε στην πατρίδα της για πρώτη φορά μετά το 1959 όταν αποφυλακίστηκε ο Νέλσον Μαντέλα. Ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής την κάλεσε να επιστρέψει το 1990.

«Παρά την τεράστια θυσία της και τον πόνο που ένιωσε αφήνοντας πίσω της την αγαπημένη οικογένειά της και την πατρίδα της για την εξορία, συνέχισε να μας κάνει υπερήφανους χρησιμοποιώντας τη διεθνή φήμη της προκειμένου να στρέψει την προσοχή στο απεχθές απαρτχάιντ», είχε δηλώνει ο Μαντέλα όταν τον Νοέμβριο του 2008 η Μακέμπα έφυγε από τη ζωή, σχεδόν πάνω στη σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Miriam Makeba: Ποιά ήταν η γυναίκα “θρύλος” που τιμά η Google

Miriam Makeba: Η Google της αφιερώνει το σημερινό doodle! (VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε