Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μόλις… 13 δισ. ευρώ θα πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία για φόρους – Δεν τα θέλει η κυβέρνηση!

Μόλις… 13 δισ. ευρώ θα πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία για φόρους – Δεν τα θέλει η κυβέρνηση!

Ένα όχι και… μικρό ποσό αναγκάζεται να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία, μετά από παρέμβαση της Ε.Ε. Ο τεχνολογικός κολοσσός θα καταβάλει (κρατηθείτε) 13 δισ ευρώ (!) αναδρομικά για φόρους που δεν είχε πληρώσει στο Ιρλανδικό κράτος.

Το ακόμα πιο τρελό της υπόθεσης (εκτός απ’ το ποσό) είναι ότι η Ιρλανδία δεν θέλει να λεφτά της Apple! Κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, η ανάπτυξη της χώρας έχει βασιστεί στα φορολογικά κίνητρα που δίνει στις επιχειρήσεις.

Φοβάται λοιπόν ότι με την είσπραξη αυτού του ποσού θα αποτρέψει επενδυτές που ίσως θέλουν μελλοντικά να δραστηριοποιηθούν στην χώρα.

Την… πιέζει η Ε.Ε

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε αποφάσισε τον Αύγουστο του 2016 πως η Apple πρέπει να πληρώσει αναδρομικά φόρους, συν τους τόκους, για τη χρονική περίοδο 2003-2014.

Η “κατηγορία” ήταν πως επωφελήθηκε από την χαμηλή φορολογική κλίμακα στην Ιρλανδία και πλήρωνε λιγότερα χρήματα από τους υπολοίπους.

Κάτι που όπως φαίνεται ήταν σε συννενόηση με την Ιρλανδική κυβέρνηση. Η Κομισιόν μάλιστα τόνισε ότι οι αποφάσεις του ιρλανδικού κράτους είναι προκλητικές, αφού την απήλλαξαν από μεγάλα βάρη από το 1991 μέχρι σήμερα.

Τελικά η Ιρλανδία θα άρει τα χρήματα με… το ζόρι. «Αναμένουμε ότι θα αρχίσουν να καταβάλλονται το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους», δήλωσε πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πασκάλ Ντονόχοε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις