Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Μοναδική λύση η «ανακουφιστική» γεώτρηση

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η καταστροφή συνεχίζεται στις ακτές της Λουιζιάνα και οι αρχές θεωρούν ότι η όρυξη μιας ανακουφιστικής γεώτρησης είναι η μόνη λύση. Χρειάζεται όμως χρόνος…

Στόχος είναι να αχρηστευτεί η πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού όπου σημειώθηκε έκρηξη στις 22 Απριλίου, με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα τόνοι πετρελαίου. Για να ολοκληρωθεί η γεώτρηση, όμως, θα χρειαστούν περίπου 90 μέρες.

«Αν είμαστε τυχεροί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής, ναύαρχος Θαντ Άλεν. Η επιχείρηση, που θα γίνει σε βάθος 18.000 ποδών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η μοναδική λύση για να μειωθεί η πίεση και να καλυφθεί η υπάρχουσα γεώτρηση.

Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε από έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας BP απειλεί άμεσα τις ακτές της Λουϊζιάνα. Καθημερινά υπολογίζεται ότι χύνονται στη θάλασσα περίπου 800.000 λίτρα πετρελαίου.

Για τις διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες, το κόστος της καταστροφής μπορεί να κυμανθεί από 1 έως 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Η ασφαλιστική εταιρεία Partner Re των Βερμούδων εκτιμά ότι το ποσό ξεπερνά το 1 δισ. ενώ η αμερικανική Transatlantic Re ανεβάζει το κόστος στο 1,5 δισ. Ωστόσο, η εταιρεία που είναι πιο εκτεθειμένη, είναι η Jupiter, θυγατρική της BP.

«Εδώ και 15 χρόνια αυτασφαλιζόμαστε αναλαμβάνοντας το σύνολο των κινδύνων», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας. Είναι άλλωστε μια τακτική που ακολουθούν πολλοί κολοσσοί οι οποίοι ιδρύουν δικές τους ασφαλιστικές εταιρείες. 

Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Ακόμα κι αν σταμάταγε η διαρροή πετρελαίου, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι τεράστια…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε