Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Μόνο στην Ελλάδα τα βλέπει όλα… μαύρα ο κύριος Τόμσεν – Θετική η έκθεση της τρόϊκας για την Πορτογαλία

ΦΩΤΟ REUTERS

Η Πορτογαλία δεν αναμένεται να χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας από την τρόικα και θα βγει στις αγορές ξανά το 2013, αποφάνθηκαν οι απεσταλμένοι Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Ο Πάουλ Τόμσεν, μάλιστα, δήλωσε “αρκετά βέβαιος” ότι δε θα χρειαστεί ένα δεύτερο δάνειο, καθώς η τρόικα εξέδωσε μια ευνοϊκή αποτίμηση για τις επιδόσεις της Πορτογαλίας στην εφαρμογή του πακέτου μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το δανεισμό της.

Η γενική αποτίμηση ήταν “πολύ θετική”, δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίργκεν Κρέγκερ.

Η Πορτογαλία συμφώνησε να λάβει δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο και έγινε η τρίτη χώρα-μέλος της ευρωζώνης η οικονομία της οποίας «διασώθηκε» μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Η θετική αποτίμηση της τρόικας ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, αξιωματούχοι της οποίας επισκέφθηκαν την Λισσαβώνα για σχεδόν δύο εβδομάδες, άνοιξε τον δρόμο για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης του δανείου, αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Σεπτέμβριο. Ήδη η Πορτογαλία έχει ήδη λάβει 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βάσει των όρων της συμφωνίας δανεισμού η Πορτογαλία οφείλει να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της φέτος, από 9,1% το 2010.

Σύμφωνα με την τρόικα, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβάσεων των δαπανών, ώστε η Πορτογαλία να μπορέσει να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος.

Οι πορτογαλικές εξαγωγές καταγράφουν καλή πορεία, η καταναλωτική πίστη είναι σχετικά σταθερή, όπως και η ανεργία, που παραμένει περί το 11%, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της τρόικας. Η Πορτογαλία έχει σημειώσει πρόοδο στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις τράπεζες, την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων του κράτους σε ιδιωτικές εταιρίες και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Πάντως “οι πιο δύσκολες προκλήσεις” για τη χώρα “είναι μπροστά” και μένουν να αντιμετωπιστούν, πρόσθεσε ο Τόμσεν.

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε ύφεση και το ΑΕΠ της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,2%. Αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη το 2013, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή τις μεγάλες περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες και αυξήσεις φόρων.

“Είμαι βέβαιος ότι η Πορτογαλία θα επιστρέψει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, είναι λοιπόν πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για ένα νέο πακέτο”, είπε ο Τόμσεν. Βάσει των όρων της συμφωνίας η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές το 2013.

Η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων παρέμενε αμετάβλητη, στο 11,7%, μετά την ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε