Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μόντι προς Ελλάδα: Κάντε κυβέρνηση τεχνοκρατών, όχι εκλογές

ΦΩΤΟ REUTERS

Συμβουλές προς την Ελλάδα για το πως να γίνει… Ιταλία έδωσε και πάλι ο Μάριο Μόντι, που δεν έκρυψε την άποψη πως «επί χρόνια, η ελληνική πολιτική, ήταν αξεπέραστη στο να δημιουργεί αβάσιμες προσδοκίες και αυταπάτες».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ να μην αποχωρήσει η κυβέρνηση του (φίλου του) Λουκά Παπαδήμου και να μη γίνουν εκλογές τον Απρίλιο, ώστε να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

«Αν δεν αποφάσιζαν να επισπεύσουν τις εκλογές τον Απρίλιο αλλά παρέμεναν στην κανονική λήξη της νομοθετικής περιόδου, του χρόνου, οι πολιτικές εξυγίανσης θα εφαρμόζονταν πιο αποτελεσματικά», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Sky Italia.

Αναγνώρισε όμως ότι «η Ελλάδα, που στο παρελθόν είχε βαριές ευθύνες, κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση».

«Επί χρόνια, η ελληνική πολιτική, ήταν αξεπέραστη στο να δημιουργεί αβάσιμες προσδοκίες και αυταπάτες στους πολίτες, δυστυχώς», σημειώνει ο Μόντι και «κατηγορεί» τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

«Το σημείο εκκίνησης της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να πετύχει την εξυγίανση, είναι πολύ χαμηλό. Η οικονομική αναταραχή οφείλεται, μερικώς, και στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004», είπε και δεν έκρυψε πως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αποσύρει την υποψηφιότητα της Ιταλίας από τη διοργάνωση των Αγώνων του 2020.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είμαστε υπέρ λύσεων που να θέσουν τέρμα στο πρόβλημα», επεσήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε και στην αναβολή του Eurogroup της Τετάρτης. «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία συναίνεσης για να είμαστε βέβαιοι ότι η συνεδρίαση θα αποδώσει.

Από την στιγμή, λοιπόν ,που αυτή ήταν μια έκτακτη συνεδρίαση και για την ερχόμενη Δευτέρα προβλέπεται μια τακτική συνάντηση, ο πρόεδρος προτίμησε να πάρει αυτή την απόφαση», τόνισε.

Την Παρασκευή ο Μάριο Μόντι θα υποδεχτεί στη Ρώμη την Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν και για την κατάσταση στην Ελλάδα. «Θα έχουμε έναν λεπτομερή διάλογο κατά τον οποίο θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στην Ελλάδα» είπε ο Μόντι.

Όταν οι δημοσιογράφοι του Sky Italia του ζήτησαν να χαρακτηρίσει με ένα επίθετο την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Και δε μάσησε τα λόγια του: «γνωριζόμαστε εδώ και καιρό και στο παρελθόν είχαμε και διιστάμενες απόψεις. Με τον πρόεδρο Σαρκοζί, είχα και διαφωνίες, διαλόγους σε υψηλούς τόνους όταν ήμουν επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού και εκείνος υπουργός Οικονομικών.

Πιο εκρηκτικός και εντυπωσιακός είναι ο πρόεδρος Σαρκοζί. Η κυρία Μέρκελ μεταδίδει μια μεγάλη αξιοπιστία και μια αίσθηση συνοχής μεγάλης διάρκειας. Αν βέβαια έχεις συνοχή που κρατά πολύ καιρό, χρειάζεσαι και περισσότερο χρόνο για να εξελιχθείς, για να τροποποιήσεις τις θέσεις σου».

Και αυτό φυσικά μπορεί «να απογοητεύσει τον συνομιλητή», αν πιστεύει ότι μπορεί να της αλλάξει γνώμη σύντομα θέση. Και δήλωσε ευγνώμων και στους δυο γιατί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον στήριξαν και τον εμπιστεύτηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Arrivederci… Ολυμπιακοί Αγώνες 2020!

Μόντι: “Είτε χρεοκοπήσει είτε όχι, η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη”

Θα γίνει μεγάλη έκρηξη στην Ελλάδα

”Πολύ υψηλός ο…κατώτατος μισθός στην Ελλάδα”

Λάβρος (ξανά) κατά Μέρκελ ο Μόντι με αφορμή τον επίτροπο στην Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε