Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μοράλες: Μην παράγετε πολλή κόκα!

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κάλεσε τους αγρότες που καλλιεργούν κόκα – το φυτό από τα φύλλα του οποίου προκύπτει η πρώτη ύλη για την παρασκευή κοκαΐνης – να τηρούν τις ποσοστώσεις παραγωγής που έχουν καθοριστεί.

Ο 50χρονος Μοράλες υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου των κοκαλέρος στην περιοχή Τσαπάρε, στην καρδιά της περιοχής όπου καλλιεργείται κόκα. “Μέρος της κόκας που παράγουμε καταλήγει στη λαθραία αγορά” που τη διοχετεύει για την παραγωγή κοκαΐνης, σημείωσε ο Μοράλες σε συνάντησή του με περίπου 1.000 εκπροσώπους αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων από τις περιοχές όπου καλλιεργείται το φυτό.

Η κόκα καλλιεργείται, νόμιμα, επί αιώνες στις χώρες των Άνδεων, όπου οι κάτοικοι τη χρησιμοποιούν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, καθώς το μάσημά της μετριάζει τα προβλήματα για την υγεία των κατοίκων από το μεγάλο υψόμετρο.Οι παραγωγοί κόκας πιέζουν τους επικεφαλής των συνδικάτων να απαιτήσουν υψηλότερες ποσοστώσεις.

“Αν όλη η παραγωγή πήγαινε στη νόμιμη αγορά, δε θα υπήρχε πρόβλημα”, αντέτεινε ο Μοράλες, “αλλά μέρος της εκτρέπεται” στους λαθρέμπορους.

Η κυβέρνηση της Βολιβίας επιτρέπει τη νόμιμη καλλιέργεια φυτών κόκας σε εκτάσεις 12.000 εκταρίων, αλλά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) εκτιμά ότι οι γαίες που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι διπλάσιες, και φθάνουν τα 30.500 εκτάρια.

Το 45% της παγκόσμιας παραγωγής φύλων κόκας παράγεται στο γειτονικό Περού, το 40% στην Κολομβία και το 15% στη Βολιβία, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο.Η Κολομβία παραμένει η κυριότερη πηγή επεξεργασμένης κοκαΐνης, κατά τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ οι κύριες αγορές για το ναρκωτικό είναι οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε