Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μουαμάρ Καντάφι: ο στρατηγός που η Δύση λατρεύει να μισεί

Κάποτε, εμφανιζόταν και τα πλήθη παραληρούσαν... - ΦΩΤΟ REUTERS

Θεωρεί τον εαυτό του «ηγέτη της επανάστασης» και όχι πρόεδρο της Λιβύης. Στα 42 χρόνια που κυβερνά τη χώρα του, ο Μουαμάρ Καντάφι έχει αποδειχθεί ότι είναι πολλά, αλλά όχι βαρετός!

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1942 και κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων. Για αυτό άλλωστε διαμένει πάντα σε σκηνή. Την οποία παίρνει παντού μαζί του. Ακόμη και στον κήπο των Ηνωμένων Εθνών ή στη Ρώμη για να συναντήσει τον επιστήθιο φίλο του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πριν από μερικές μέρες και ενώ ο κλοιός σφίγγει, ο Καντάφι εμφανίστηκε να για να σταματήσουν οι φήμες πως έφυγε από τη χώρα - ΦΩΤΟ REUTERS
Σπούδασε Νομικά και στη συνέχεια ακολούθησε στρατιωτική καριέρα στη Βεγγάζη.
Την 1η Σεπτεμβρίου του 1969, μια μικρή ομάδα από αξιωματικούς του στρατού υπό την ηγεσία του Καντάφι ανέτρεψε με πραξικόπημα τον βασιλιά Ίντρις, ενώ εκείνος έκανε τις διακοπές του στην Ελλάδα.
Στα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του, κατήργησε το Σύνταγμα και έγραψε το «Πράσινο Βιβλίο», την πολιτική του φιλοσοφία με την οποία διοικεί τη χώρα του έκτοτε…
Στο πρόσφατο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Όλοι το χαρακτήρισαν παραλήρημα ενός ανθρώπου που βλέπει το τέλος της εξουσίας του να πλησιάζει - ΦΩΤΟ REUTERS
Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα βέβαια... Καντάφι και Μπεν Άλι, πολλοί θέλουν να έχουν παράλληλους βίους
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο στόχαστρο του δυτικού κόσμου και όταν το 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου μετέβη στη Λιβύη για διατρανώσει την ελληνο-λιβυκή φιλία, προκάλεσε έντονη κριτική από τη Δύση. Για χρόνια, ο Καντάφι βρέθηκε στο περιθώριο και την απομόνωση. Μέχρι που βγήκε γιατί η χώρα του είναι πλούσια, κυρίως σε πετρέλαιο. Και από «κακό παιδί» έγινε «ισότιμος εταίρος».
Ένας στρατηγός ντυμένος... Βεδουίνος! Δεν εγκατέλειψε ποτέ τη σκηνή του - ΦΩΤΟ REUTERS
Μαζί του η σύζυγός και τρία από τα οκτώ παιδιά του - ΦΩΤΟ REUTERS
Φρόντισε όμως κι εκείνος να δώσει λάβες… Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 οι σχέσεις του με τη Δύση ήταν, το λιγότερο, τεταμένες. Ήταν 15 Απριλίου του 1986 όταν οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ροναλντ Ρίγκαν, εξαπέλυσαν την επιχείρηση El Dorado Canyon. 60 Λίβυοι σκοτώθηκαν. Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες για εμπλοκή της Τρίπολης στη βομβιστική επίθεση σε αμερικανική ντισκοτέκ του Βερολίνου.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ ήταν παραδοσιακά σύμμαχος και προσωπικός του φίλος - ΦΩΤΟ REUTERS
Παλιές καλές στιγμές και για τους δυο... - ΦΩΤΟ REUTERS
Η «απάντηση», όμως, θα ήταν ακόμη πιο αιματηρή. 21 Δεκεμβρίου 1988 και αεροσκάφος της Pan American, η πτήση 103, ανατινάζεται πάνω από το Λόκερμπι της Σκώτιας. Απολογισμός: 270 νεκροί. Η Βρετανία κατηγόρησε άμεσα τη Λιβύη, η οποία ανέλαβε την ευθύνη το 2003 και αποζημίωσε τις οικογένειες των θυμάτων.
Μέχρι που ήρθε η εξέγερση της Αιγύπτου, η πτώση Μουμπάρακ και η 15η Φεβρουαρίου... - ΦΩΤΟ REUTERS
Και ο
Η εξέλιξη αυτή ήταν το κλειδί για να ανοίξει και πάλι η πόρτα της Δύσης για τον στρατηγό Καντάφι. Το Μάρτιο του 2004 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας επισκέπτεται την Τρίπολη, ενώ στις 15 Μαΐου του 2006 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης. Επίσης ήρθησαν οι κυρώσεις (μποϋκοτάζ) που είχαν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1992.
Και ο άλλοτε αγαπητός Καντάφι πήρε πολλές μορφές: του Δράκουλα, του Χίτλερ... - ΦΩΤΟ REUTERS
Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων της Λιβύης με τη Δύση, ήρθε και η επίσκεψη του Καντάφι στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2007.

Μετά από 42 χρόνια, η εξουσία του στρατηγού Καντάφι κλυδωνίζεται και για πρώτη φορά βλέπει το τέλος της να πλησιάζει. Αυτό που δε γνωρίζει κανείς είναι με ποιον τρόπο θα φύγει και πόσους νεκρούς θα αφήσει πίσω του.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ 2,5 ΛΕΠΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε